Szabadon engedhetik Ivo Sanader volt horvát kormányfőt

Valószínűleg óvadék ellenében szabadon engedik Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, akit Horvátország történetének egyik legjelentősebb korrupciós botrányában nem jogerősen 9 év börtönre ítélt egy megyei bíróság – közölte a horvát sajtó csütörtökön.

A legfelsőbb bíróság megszüntette Ivo Sanader ellen az elsőfokú eljárást a Fimi Media ügyben és újratárgyalást rendelt el – írták a lapok a horvát RTL televízió értesülései alapján. Ebben a korrupciós ügyben azzal vádolták a volt kormányfőt, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki.

Sanadert egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében, korábban a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezután eljárásbeli hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol többször visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

A horvát alkotmánybíróság idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet. Sanader a Fimi Media ügy miatt azonban továbbra is őrizetben maradt. Ha a legfelsőbb bíróság megerősíti, hogy ebben ez utóbbi ügyben is megszüntette az eljárást a volt kormányfő ellen, és újra tárgyalást rendelt el, Ivo Sanader automatikusan szabadlábra kerül.

Kapcsolódók

Kimaradt?