Elfogyott az üzemanyag Nepálban

Csütörtöktől nem tankolhatnak Nepálban az autósok, mivel gyakorlatilag elfogyott a benzin amiatt, hogy az új alkotmány ellen demonstráló tömegek napok óta blokád alatt tartanak két átkelőhelyet az ország fő ellátójának számító Indiánál. Az üzemanyag vásárlására vonatkozó korlátozás egyedül a buszokra és az állami járművekre nem érvényes.

A kerozin hiánya miatt a légi közlekedést is korlátozták Nepálban. Mivel Katmanduban nincs lehetőség a gépek üzemanyaggal való feltöltésére, a China Southern Airlines légitársaság a következő két hétre törölte nepáli járatait. Ram Kumár Raja, a nepáli nemzetközi repülőtér termináligazgatója azt mondta, hogy más vállalatok olyan nagyobb gépekkel érkeznek, amelyek elég kerozint tudnak szállítani a visszaúthoz. Az üzemanyaghiány miatt csökkentették az országon belüli járatok számát is. A kereskedelmi útvonalak lezárása miatt gyógyszerből és élelmiszerből is egyre kevesebb van az országban.

Nepáli etnikai kisebbségek tagjai hetek óta tüntetnek a szeptember 20-án hatályba lépett új alkotmány ellen, amely a 28 millió lakosú országot hét szövetségi államra osztotta fel. A demonstrációkon csaknem ötven ember halt meg eddig.

A nepáliak egy része India nem hivatalos gazdasági blokádjának tartja a kereskedelmi útvonalak lezárását, amellyel szerintük Újdelhi megbosszulja az egyik indiai közösséget is hátrányosan érintő alaptörvényt.

A világ 20 legszegényebb országához tartozó Nepál India és Kína között fekszik, importjának kétharmada Indiából érkezik. Kínába Nepálból mindössze egyetlen közút vezet, amely azonban jelenleg csak korlátozottan használható a pusztító áprilisi földrengés miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?