Újra rémület lett úrrá Nepálon (GALÉRIA)

Legalább négyen életüket vesztették Nepálban a keddi, a Richter-skála szerinti 7,4-es fokozatú földrengésben.

A földmozgás központja a nepáli fővárostól, Katmandutól 83 kilométerre keletre, a Mount Everest alaptábora közelében, a kínai határtól és a hegyvidéki Namcse Bazar nevű településtől nem messze, 18,5 kilométeres mélységben volt. Beszámolók szerint az erős szeizmikus aktivitást az indiai fővárosban, Újdelhiben és a bangladesi fővárosban, Dakkában is érezni lehetett.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője kedden arról számolt be, hogy a Katmandutól keletre fekvő Csautarában négyen életüket vesztették, miután a földrengés miatt több épület összeomlott a településen. A rendőrség legalább három halottról tud, összesítése szerint a sérültek száma meghaladja a háromszázat. Két halottja van a földrengésnek Indiában, a Nepállal szomszédos Bihár államban.

Az újabb földrengés miatt bezárt Nepál egyetlen nemzetközi repülőtere Katmanduban. Az IOM a néhány héttel korábbi, pusztító erejű szeizmikus aktivitást követően küldött mentőcsapatot Csautarába, amely egyike azoknak a helyszíneknek, ahol a legtöbb áldozatot szedte az április 25-ei földrengés.

Első jelentésében az USGS 7,1-re tette a keddi földrengés erejét és tíz kilométeres mélységűre a központját. A Hszinhua kínai hírügynökség a kínai földrengéskutató hálózatok központjára (CENC) hivatkozva 7,5-ös erősségű földmozgásról számolt be.

Helyszíni jelentések szerint Katmanduban pánikot okozott az újabb szeizmikus aktivitás, az emberek az épületekből kirohantak az utcákra.

Kapcsolódók

Kimaradt?