Putyin: nincsenek civil halottai a szíriai orosz légicsapásoknak

Az orosz elnök csütörtökön határozottan tagadta, hogy Szíriában az orosz légitámadásoknak polgári áldozatai is lennének. Megfogalmazása szerint a vád "információs támadás".

Vlagyimir Putyin határozottan azt állítja, hogy a civil áldozatokról szóló hírek előbb kaptak szárnyra, mint az orosz harci repülők: utóbbiak még fel sem szálltak szíriai támaszpontjaikról, amikor már hírek keringtek polgári áldozatokról.

Az orosz elnök a Kremlben mondta mindezt, amikor jogvédőkkel egyeztetett. Hozzátette, hogy Oroszország összehangolja szíriai tevékenységét az Egyesült Államok hírszerzésével és védelmi minisztériumával.

A felkelők kezén lévő közép-szíriai Homsz tartomány lakói ugyanakkor eddig soha nem látott pusztításról számoltak be azután, hogy az orosz légierő gépei végrehajtották első bevetéseiket. A szerdai orosz légicsapásokban szíriai ellenzéki aktivisták szerint legalább 33 civil, köztük több gyermek halt meg.

Nem csak az ISIS-t támadják

Moszkva ugyanakkor azt már elismerte csütörtökön, hogy Oroszország nemcsak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen hajt végre légicsapásokat Szíriában, hanem más, "ismert" terrorista és szélsőséges csoportok ellen is.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő moszkvai sajtótájékoztatóján igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy van-e Moszkvának listája a szóban forgó terrorszervezetekről. “Természetesen van. Ezek tulajdonképpen ismert szervezetek. Természetesen a célpontokat a szíriai hadsereggel egyeztetve határozzuk meg” – mondta Peszkov. 

Az elnöki szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz légi hadjárat időtartama a szíriai fegyveres erők támadó hadműveletének idejére korlátozódik. “Fontos arra emlékeztetnünk, hogy ez a hadművelet a szíriai fegyveres erők támogatását szolgálja az IÁ és más szélsőséges csoportok elleni harcban” – mondta Peszkov.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előző nap, szerdán még arról beszélt, hogy az orosz légicsapások az Iszlám Állam ellen irányulnak. Peszkov azt kérte az újságíróktól, hogy ne higgyenek különféle torz információknak. “Most nagyon, de nagyon körültekintően kell viszonyulni mindenfajta közléshez, nagyon sok a kiforgatott, torz és hamis információ” – figyelmeztetett Peszkov.

Újabb légitámadások indultak

Az orosz védelmi minisztérium közben bejelentette, hogy az orosz harci gépek csütörtökre virradóra újabb légitámadásokat indítottak Szíriában, ezúttal az Iszlám Állam négy állása ellen, "szigorúan kerülve, hogy lakott területeken pusztítsanak". A Szuhoj-24M és Szuhoj-25 harci repülőknek nyolc bevetésük volt. Egyebek közt csapást mértek Idlíb közelében egy lőszerraktárra, Hama mellett egy háromemeletes épületre, amely az Iszlám Állam parancsnoki központja. 

A minisztérium közlése szerint az orosz gépek sebészi pontossággal pusztítottak el egy olyan létesítményt Homsz városának közelében, amely öngyilkos merényletekhez használt autók előkészítésére, vagyis a robbanószerek elrejtésére és gyújtószerkezettel való ellátására szolgált.

Kapcsolódók

Kimaradt?