Obama-Putyin találkozó lesz hétfőn

Vlagyimir Putyin orosz államfő az ENSZ-közgyűlés ülésszakára utazik az Egyesült Államokba, és tárgyal Barack Obama ameriai elnökkel. A találkozó hírét megerősítették Washingtonban is. A megbeszélést Putyin kérésére tartják.

"Az ukrajnai és a szíriai helyzetre tekintettel, figyelmen kívül hagyva a kérdésben Moszkvával szemben megmutatkozó éles véleménykülönbségeket, elnökünk úgy véli, hogy felelőtlenség lenne nem megvizsgálni, lehet-e magas szintű orosz együttműködéssel haladást elérni" - mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek a meg nem nevezett magas rangú amerikai forrás.

Obama felhasználja a találkozó adta lehetőséget, hogy megvitassa orosz kollégájával az ukrajnai helyzetet, egyben arra összpontosít majd, hogy Moszkva teljesítse a minszki megállapodásban foglaltakat. Ez lesz az alapvető üzenete a kétoldalú találkozónak - hangoztatta az amerikai kormányzati tisztségviselő.

Az orosz elnöki szóvivő arról is beszámolt, hogy Putyin New Yorkban ugyanaznap megbeszélést folytat Abe Sindzó japán kormányfővel, és tervezi, hogy tárgyal Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral is. Az orosz elnök szeptember 28-án szólal fel az ENSZ-ben.

A TASZSZ jelentésében kiemelte, hogy az ukrajnai válság miatt megritkultak a találkozók Obama és Putyin között. A két politikus utoljára tavaly novemberben az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének pekingi csúcstalálkozóján találkozott. Az elmúlt hónapokban háromszor beszéltek telefonon.

Kapcsolódók

Kimaradt?