Félreértés okozta a menekültek és a rendőrök összecsapását Röszkén?

A magyar kormányzati illetékesek szerint hazugság, hogy félreértés miatt tört ki a balhé Röszkén, a helyszíni beszámolók és videók viszont erről tanúskodnak – számolt be több magyar portál.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint Magyarországot és a határt védő magyar rendőrséget „előre megfontolt, tudatos támadás” érte szerdán Röszkén. Szerinte „olyan brutális támadás történt, amelyre nincsen semmilyen mentség” és hazugságnak minősítette, hogy félreértés miatt alakult ki a konfliktus. Kovács cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint a zavargás előtt átengedtek néhány „migránst” magyar területre.

A 24.hu azonban helyszíni forrásból úgy tudja, a magyar oldalon a rendőrök tétlenül nézték, ahogy néhányan átmásznak a kapun és kinyitják. A tömeg – köztük sok gyerek – erre megindult, mivel sokan azt hitték, a hatóságok nyitották meg a határt  és hangos „thank you” skandálásba kezdtek, ekkor indultak meg velük szemben a rendőrök, könnygázt alkalmazva. A Youtube-ra helyszíni felvételek is felkerültek a történtekről:

A Kettős Mérce is arról ír, hogy lehetett előzménye annak, hogy menekültek egy csoportja a rendőrségre támadt szerdán Röszkén, a régi határátkelőnél. A blog által megszólaltatott szemtanúk szerint a rendőrség hívta a menekülteket, hogy beengedik őket, több család be is jutott, de a rendőrök egyszercsak elkezdték őket visszaszorítani, gumibotot és paprikaspray-t is alkalmaztak.

A 444 arról számolt be, hogy a magyar hatóságok be akartak engedni néhány kisgyerekes családot és kinyitották a határkaput. Ezt a várakozó rengeteg menekült egy része félreérthette és nagy tömegben utánuk indultak. Sokan azt kiabálták, hogy „Thank you”, mert azt hitték, megnyitották előttük a határt. Viszont amikor közel értek, a rendőrség elkezdte őket gumibottal ütni, gumilövedékkel lőni, vízágyúval, könnygázzal és paprikaspray-vel oszlatni. A menekültek pánikba estek, többen dühösen dobálni kezdtek. A blog kiemeli, hogy ötven-száz fős balhézó csoportról van szó, miközben napközben 1-2 ezer menekült tartózkodott a határ térségében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?