Kormányszóvivő: felfegyverzett migránsok támadták meg a röszkei átkelőt

Felfegyverzett migránsok támadták meg a Röszke 2 közúti átkelőt szerda délután, bedöntötték a kerítést, a helyszínen rendőrök tartják vissza a magyar területre betörni próbálókat - közölte a délután fél hatkor a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán elmondta: több száz migráns negyed négykor botokkal, csövekkel felfegyverkezve támadt a rendőrökre, kövekkel, vizespalackokkal dobálta őket. Bedöntötték azt a kerítést, amely éjszakára lezárja a határátkelőhely területét. A rendőrök órák óta testükkel tartják vissza az erőszakos tömeget - tette hozzá.

"Az elmúlt napokban sokat kértük az országon átutazni kívánókat, hogy tartsák be az alapvető szabályokat" - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Kovács Zoltán szerint úgy tűnik, szerdán délután valami átszakadt, s látszik, nem békés tömegről van szó, hanem kimondottan olyanokról, akik az erőszaktól sem riadnak vissza, ha át akarnak jönni.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte, az összecsapásokban fél hatig húsz rendőr sérült meg. Két migránst, egy fiút és egy lányt a tiltakozók átdobtak a kerítésen magyar területre, a mentők őket is ellátták. A támadás előtt a migránsok ultimátumot intéztek a rendőrséghez, azt követelték, engedjék be őket magyar területre, egyébként erőszakot fognak alkalmazni. A főtanácsadó kijelentette, a magyar rendőrség semmilyen ultimátumnak nem enged. A rendőrség higgadtan reagált, könnygázt és vízágyút alkalmazott a támadás visszaveréséhez - mondta Bakondi György.

A rendőröknek előzőleg sikerült visszaszorítani a kaput áttörő migránsokat a határátkelőnél szerda délután. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a migránsok mintegy ezer fős tömege hátrálni kezdett, és eközben több gyermek, illetve felnőtt megsebesült. Nem sokkal később egy körülbelül ötven fős csoport folytatta a kövek dobálását a rendőrök felé. A magyar rendőrök vízágyút és könnygázt vetettek be.

Lázárták a röszkei határákelőhelyeket

A történtek után harminc napra lezárták a röszkei határátkelőhelyeket - erősítette meg az M1 aktuális csatornának Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az M5-ös autópályán és a régi 5-ös úton lévő röszkei közúti határátkelő forgalmát kedd reggel 7 órától szünetelteti a rendőrség.

A miniszter hangsúlyozta: a szerb területről a magyar rendőröket támadó erőszakos, agresszív bevándorlók nem békés menekültek, hanem "egy masszív, agresszív népvándorlási kihívással állunk szemben". Elképesztőnek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bevándorlók így lépnek fel a magyar rendfenntartók ellen.

FRISSÍTÉS: A szerbek is rendőröket küldenek

Szerbia több rendőrt küld a határra, hogy megakadályozzák a magyar rendőrök elleni támadásokat - közölte szerdán Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter. Hozzátette: a szerb fél mindent megtesz annak érdekében, hogy újabb incidens ne történjen, de azt szeretnék, ha magyar kollégáik "kevésbé agresszíven lépnének fel a migránsokkal szemben", hiszen akkor könnyebb lenne irányítás alatt tartani a helyzetet. 

Elmondta azt is, hogy azokat a migránsokat, akik arra igényt tartanak, elszállítják a magyarkanizsai pihenőhelyre, ahonnan tetszőleges irányba indulhatnak tovább. Nebojsa Stefanovic közleménye szerint Szerbia tiltakozó jegyzéket küldött szerdán Magyarországnak azért, mert a magyar hatóságok szerb területen is könnygázt vetettek be. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?