A kazah elnök a lányát nevezte ki kormányfőhelyettesnek

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök a lányát nevezte ki pénteken kormányfőhelyettesnek. Az 52 éves Dariga Nazarbajeva 2007-ben kegyvesztetté vált Kazahsztánban, mert akkori férjét 20 év börtönre ítélték emberrablásért. 

Az államfő utasítására Dariga Nazarbajevát nevezték ki miniszterelnök-helyettessé a Kazah Köztársaságban - jelentette be az elnöki hivatal. Az 52 éves Dariga Nazarbajeva, aki először 2004-ben lett a törvényhozás tagja, korábban a parlament alelnöke is volt. Apja, a volt szovjet tagköztársaságot 25 éve vaskézzel irányító, 75 éves Nurszultan Nazarbajev áprilisban a várakozásoknak megfelelően szinte az összes voksot megszerezte az elnökválasztáson.

Az AFP francia hírügynökség megjegyezte, hogy a kinevezésnek a jövőbeli utódlás kérdéséhez is köze lehet. Az elnök lánya 2007-ben kegyvesztetté vált Kazahsztánban, akkori férjét, az ország volt bécsi nagykövetét, Rahat Alijevet ugyanis távollétében 20 év börtönre ítélték egy kazah pénzintézet két - később holtan talált - vezetőjének elrablásáért, sőt államcsínykísérlettel is megvádolták. Dariga Nazarbajeva akkor visszavonult a politikától, 2012-ben azonban visszatért a parlamentbe az államfő Haza Pártjának (Nur Otan) színeiben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?