Gumibottal támadtak a menekültekre a leszboszi rendőrök

Kiéleződött a feszültség a migránsok és a leszboszi rendőrök között. Tízezres nagyságrendben tartózkodnak migránsok az Égei-tengeri görög szigeten, ahol a helyzet már robbanásveszélyes Athén megítélése szerint.

A rendőrség gumibotokkal vette fel a harcot a több ezer migránsból álló tömeggel, amely az Athénba tartó, Eleftheriosz Venizelosz komphajóra akart felszállni hétfő este.

A rendőröknek a parti őrség segítségével is csak alig sikerült visszatartaniuk a tömeget, amely már nem fért fel a 2500 személy befogadására képes hajóra. Kedd reggel egy újabb komphajó érkezett a szigetre, hogy 1700 bevándorlót vegyen a fedélzetére.

"Már itt vagyok nyolc, vagy kilenc napja. Magam sem emlékszem már!" - jelentette ki Aleddin, egy építészhallgató, aki testvéréhez akar kijutni Németországba. Hozzátette, néhányan tizennégy, tizenöt napja is ott vannak már.

A görög bevándorlásügyi miniszter, Jannisz Muzalasz szerint "a helyzet valóban robbanásig feszült" a 85 000 ezer lakosú, az Égei-tenger északkeleti részén, a török partok közelében fekvő szigeten. Leszbosz az európai migráció első állomása azon tízezrek számára, akik a szegénység és a háborús konfliktusok elől menekülnek Törökországon át a Közel-Keletről.  "Jelenleg 15-17 ezer menekült tartózkodik Leszboszon,  a sziget lakosságának ötödét teszik ki" - mondta hétfőn Muzalasz miniszter a To Vima rádiónak.

A görög hatóságok vasárnap sürgős intézkedések sorozatát hozták, hogy felgyorsítsák a migránsok átszállítását a fővárosba. Az elkeseredettség egyre nagyobb a lakosság és a migránsok között is. Vasárnap két görög lakost tartóztattak le, mert Molotov-koktélokat dobtak egy parkban táborozó szíriai családra.

A rendőrség egy ízben gumibotokkal oszlatta fel a regisztrációra váró tömeget, mivel egymásnak estek az elsőbbséget élvező szíriaiak az elégedetlenkedő afgánokkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?