Poroltóval fújták le a Kószon verekedő bevándorlókat a rendőrök

Több verekedés is kitört a menekültek között kedden a görögországi Kósz szigetén, ahol a görög hatóságok nem tudnak megbirkózni a közelben lévő török partokról gumicsónakokon, illegálisan az európai uniós országba érkező emberek áradatával.

"Papírokat akarunk, enni akarunk!" – skandálták kedden több százan, miközben ülősztrájkkal torlaszolták el a sziget legnagyobb városába vezető utat. A tiltakozók csoportja a regisztrációs eljárás felgyorsítását követeli a görög hatóságoktól.

A migránsokat kedden egy stadionba próbálták terelni, hogy vegyék őket nyilvántartásba, a hosszú sorokban várakozó, nagyjából 1500 fős tömegben azonban verekedések törtek ki. A rendőrök végül poroltókkal fújták le az embereket, és gumibotokkal próbálták feloszlatni a tömeget. A helyszínen kitört a pánik, több százan menekültek el.

Az Égei-tenger keleti medencéjében lévő szigetekre naponta több százan érkeznek Szíria vagy Afganisztán területéről. A görög parti őrség kedden közölte, hogy hétfő reggel óta Leszbosz és Kósz partjai közelében hét különböző mentőakcióban 329 embert mentettek meg.

A görög hatóságoknak, a helyieknek és a jótékonysági szervezeteknek egyre nagyobb gondot okoz, hogy regisztrálják az újonnan érkezetteket, majd szállást és ellátást biztosítsanak számukra.

A turisták népszerű célpontjának számító Kósz szigetén sok bevándorló a legnagyobb város parkjaiban és terein kénytelen meghúzni magát.

Az elmúlt hetekben több, a keddihez hasonló incidens történt a menekültáradat által leginkább sújtott görög szigeteken, például Leszbosz, Kósz, Híosz, Számosz vagy Lérosz szigetén.

A görög rendőrség illegális határátlépésért 2015 januárja és júliusa között 156 726 embert tartóztatott fel Görögországban. Ez a szám 32 070 volt 2014 azonos időszakában. 

Kimaradt?