Hullámokban érkeznek a menekültek Szerbiából Magyarországra

Vasárnap délután öt óráig 1459 tiltott határátlépőt fogtak el a rendőrök a szerb-magyar határszakaszon - közölte Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője a rendőrség kora esti sajtótájékoztatóján. A magyar lapok szerint újabb menekülthullám érkezik Szerbia felől.

Az Origo helyszíni tudósítása szerint több ezren mennek a szerbiai Horgos irányából a magyar határra. A fiatalabb férfiak egy része nem a vasúti síneken haladva akarja átlépni a magyar határt, hanem a drótakadályt megmászva.

Röszkén több ezer migránsra számítanak a hatóságok, folyamatosan megtisztítják a korábban használt hangárokat – jelentette a HírTV helyszíni tudósítója. A regsiztráció jelenleg is folyamatos, a migránsok körében nyugodt a hangulat. 

Jelenleg a közúti és a vasúti közlekedés is fennakadások nélkül zajlik Magyarországon. Lakatos Tibor tájékoztatása szerint már a Keleti pályaudvaron sincs komoly fennakadás. A helyszínen 300-350 migráns várakozik nemzetközi vonatokra.

Több mint 200 autó indult Ausztriából Magyarországra, hogy Nyugat-Európába  szállítsa a Magyarországon várakozó menekültek egy részét. Az osztrák önkéntesek segélycsomagokat is hoznak, a konvojban német és olasz rendszámú autókat is látni. Közben óránként érkeznek migránsokkal teli vonatok a hegyeshalmi vasútállomásra, hogy onnan egy másik vonattal tovább utazzanak Ausztriába - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója arról tájékoztatott, hogy megfelelő ütemben zajlik a menedékkérelmek regisztrációja, vasárnap eddig 1443 ilyen kérelmet rögzítettek, a befogadóállomásokon 3049 ember tartózkodik.

Az MTI kérdésére, miszerint van-e adata a rendőrségnek arról, hogy szombat óta - amikor a migránsok számára lehetővé vált, hogy autóbuszokkal elérjék a határt - hány menekült hagyhatta el az országot, Lakatos Tibor azt mondta: nincs ilyen adata a rendőrségnek.

17 ezer emberre számítanak a németek

Németországban a szövetségi rendőrség becslése szerint 17 ezerre emelkedhet a hét végén Magyarországról Ausztrián keresztül megérkező menedékkérők száma. Szombaton 7 ezer menedéket kereső ember érkezett Magyarországról Ausztrián keresztül, vasárnap pedig kora estig további 6 ezer. 

Éjfélig még 4 ezren érkezhetnek meg – mondta a szövetségi rendőrség egy szóvivője. A helyzet „nagyon dinamikusan” változik, de a számok „viszonylag megbízhatóak” – tette hozzá a szóvivő az ARD országos köztelevízió hírportáljának beszámolója szerint. 

    

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?