Harcjárműveket küldenek a bolgár-macedón határra

Bulgária harcjárműveket vezényelt Macedóniával közös határának négy átkelőhelyére, hogy megerősítse a határrendőrséget. Egyelőre 25 katonát és néhány páncélozott harcjárművet küldtek a határvonalra, de növelik a létszámukat, ha kell.

Az országot eddig megkímélte a Görögország felől Macedónián át áramló migrációs hullám.

„Úgy véljük, hogy (egy ilyen hullámnak) a kockázata viszonylag csekély, mivel Bulgária - ellentétben Görögországgal, Macedóniával és Szerbiával - betartja a menekültek regisztrációjának eljárási szabályait” – mondta kedden Rumjana Bacsvarova belügyminiszter a Nova televíziónak.

Bulgária az év eleje óta 15 ezer illegális bevándorlót fogadott, főleg Törökország felől érkező szíriaiakat. A bolgár hatóságok őrizetbe veszik a migránsokat, és több hónapra menekülttáborokban helyezik őket el, amíg ügyüket rendezik.

„Bulgária alaposan őrzi határait, úgyhogy a görög szigetekről Nyugat-Európába igyekvő migránsoknak egyszerűbb Macedónián és Szerbián át folytatni az útjukat” – ezt már Daniel Mitov külügyminiszter nyilatkozta a bTV bolgár televíziónak.

Törökországgal közös határát Bulgária korábban 30 kilométer hosszan kerítéssel zárta le, és a kerítés meghosszabbítását tervezi, emellett ezer rendőrt vezényelt ki, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók belépését az országba.

Kapcsolódók

Kimaradt?