Nincs Macedóniában a menekültek számára elég vasúti vagon

Macedóniában kevés a vasúti vagon az országon átáramló szíriai menekültek tömegeinek a szállításához, ezért szerdán a szomszédos országokhoz fordult segítségért.

A macedón vasúttársaságnak immáron nincs elegendő kapacitása mindazok elszállításához, akik az Európai Unió országaiba akarnak menni. A helyzet riasztó – utalt a televízióban Nikola Kosztov, a társaság igazgatója azokra az ezrekre, akik Görögországból érkezve elárasztják az ország déli vidékét, mert noha Görögország az unió tagja, ők távozni akarnak onnan és Nyugat-Európába igyekeznek.

A helyzet Gyevgyelija városkában a legsúlyosabb, ahonnét kiindulva a vasútvonal áthalad Macedónián, hogy Szerbiába érkezzen. Szkopje felhívást intézett a szomszédaihoz, hogy kölcsönözzenek neki vagonokat, de eddig egy kormány sem válaszolt – sajnálkozott Kosztov, aki szerint a helyzet tovább romlik a következő napokban.

A görög hatóságok segítségével egy kompon jelenleg is mintegy 2600 szíriai menekült tart Szaloniki kikötőváros felé, ahonnan bérelt autóbuszokkal a macedón határra szállítják majd őket. Debrecenben ugyanakkor ingyenes buszjáratot indítanak migránsoknak, hogy a városba érkezők mielőbb, szervezetten eljussanak a pályaudvarról a befogadóállomásra – mint arról tegnap beszámoltunk. A járat naponta kétszer közlekedik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?