Szíria egyik legkiválóbb archeológusát ölte meg az Iszlám Állam

Szíria egyik legkiválóbb archeológusát fejezték le kedden az Iszlám Állam dzsihadistái a kelet-szíriai Palmürában– erről a szíriai állami média és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns ellenzéki csoport is beszámolt szerdán. A város múzeuma melletti téren végezték ki a 81 éves Háled Aszaádot, aki több mint ötven évig vezette a helyi régészeti munkálatokat.

Maámún Abdulkarim, egy damaszkuszi kormányhivatal régészettel és múzeumi ügyekkel megbízott osztályvezetője azt mondta, hogy Aszaád holttestét Palmüra egyik régészeti helyszínén felakasztották egy római oszlopra.

A tisztségviselő hozzátette: a szélsőségesek egy hónappal korábban fogták el az idős archeológust, aki nem volt hajlandó elárulni, hova rejtették a palmürai kincseket.

A szélsőséges iszlamista szervezet májusban kerítette hatalmába Tadmur városát (ókori nevén Palmürát), miután a kormányhadsereg ottani védelmi vonalai összeomlottak.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy a radikális fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették. Szíriai tisztségviselők ezért még a város elfoglalása előtt több száz ókori szobrot rejtettek el biztonságos helyen.

Júniusban az Iszlám Állam két ókori mauzóleumot robbantott fel Palmürában. Ezek nem tartoztak a város római kori emlékei közé, de a terrorszervezet saját értelmezése szerint ellenkeztek az iszlámmal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?