Robannásoktól borult lángba egy csehországi vegyi üzem

Két robbanás történt, és nagy tűz ütött ki csütörtökön délelőtt egy északnyugat-csehországi vegyi üzemben, a lángokat a kora délutáni órákig nem sikerült eloltani.

Az Unipetrol holding litvínovi olajfinomítójában, amely az egyik legnagyobb cseh vegyi üzem, azonnal rendkívüli helyzetet rendeltek el, leállították a termelést, és evakuálták a gyár munkásainak többségét, míg a tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak a tűz megfékezésén. A robbanásoknak és a tűznek a jelentések szerint nincs halálos áldozata. Többen könnyebben megsérültek.

A balesetet nagy valószínűséggel a finomító hűtőberendezéseinek leállása okozta, minek következtében az etilént gyártó részlegen robbanások történtek, majd tűz keletkezett. A tűzoltók szerint az egyik nagy tartály gyulladt ki, s amíg a tűzoltók nem tudják a tüzet teljesen ellenőrzésük alá vonni, addig az újabb robbanásokat nem lehet kizárni. A gyár felett a délutáni órákban is óriási füstoszlopot lehetett látni.

A litvínovi olajfinomítóban történt baleset azonnal hatással volt a prágai tőzsdére is, az Unipetrol részvényei hat százalékkal visszaestek. Az anyagi kár mértéke egyelőre nem ismeretes. Néhány szakértő véleménye szerint azonban nem lehet kizárni, hogy a litvínovi vegyi üzemet egy időre be kell zárni, ami komoly anyagi veszteséget jelentene az Unipetrol számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?