Bezár az egyik legnagyobb hazai olajfinomító

Az orosz befektető, aki Románia egyik legnagyobb olajfinomítójának tulajdonosa, úgy döntött, hogy leállítja a vállalkozást és dobra veri a vagyontárgyakat. A döntés oka a vállalat rossz anyagi helyzete.

A RAFO tulajdonosa 2008 - ban lezárta a létesítményt azzal a szándékkal, hogy felújítja a berendezéseket. A beruházást azonban elhalasztotta, mert a román hatóságoktól nem kapta meg a várt állami támogatást.

„Tekintettel a RAFO jelenlegi pénzügyi helyzetére, felhatalmaztam a társaság vezérigazgatóját, hogy indítsa meg a berendezések leszerelését és a Társaság vagyontárgyainak, eszközeinek értékesítését" - olvasható a RAFO többségi tulajdonosa, az orosz üzletember Iakov Goldovski közleményében. "Az eladási árat a hasonló, használt berendezések árai alapján határozzuk meg, de nem lesz olcsóbb, mint a Romániában jelenlegi jellemző felszámolási árak" - írta.


Az orosz befektető hozzátette, hogy az eszköz - értékesítésből befolyó pénzt más ipari projektek megvalósítására használják fel a finomító telephelyén. Iakov Goldovski a RAFO részvényeinek 96,5 százalékát birtokolja az Ausztriában bejegyzett társaságon, a Petrochemical Holdingon keresztül. Hivatalosan 2009 - ben vette át a céget, amely ezt megelőzően egy román üzleti csoport tulajdonában volt, akik a finomítót az államtól vásárolták meg 2001- ben.

A RAFO 1964-ben épült. Évi 3,5 millió tonna olajat képes feldolgozni. A tíz olajfinomító közül, amely 25 évvel ezelőtt, a kommunista rezsim összeomlásakor Romániában működött, már csak három van üzemben. Mindegyiket külföldi csoportok irányítják.

Kimaradt?