Rágyújtották a házat egy ciszjordániai családra a zsidó szélsőségesek

Meghalt egy másfél éves palesztin gyerek, és megsérült négyéves bátyja szüleivel együtt péntekre virradóra Ciszjordániában, ahol feltehetően szélsőséges zsidók okoztak lakástüzet – közölték izraeli és palesztin források.

Az eset a Nablusz melletti Kafr Duma faluban történt. A családi házat éjszaka gyújtották fel, amikor a benne lakók még aludtak. Az épület leégett, és egy szomszédos, üresen álló házban is súlyos károk keletkeztek. Palesztin biztonsági források szerint négy zsidó telepes gyújtotta fel a házat. A sérülteket egy izraeli kórházba vitték.

Luba Szamri izraeli rendőrségi szóvivő szerint a ház falára olyan feliratot firkáltak, amely egy zsidó szélsőséges szervezetre utal. Szamri szerint feltehetően nacionalista indíttatású támadás történt.

Az egyik helyi elmondta: hallotta, hogy segítségért kiáltanak a felgyújtott házban, amely előtt "két álarcos férfit" látott. Míg ő segítséget hívott, a támadók eltűntek a helyszínről.

Ez volt a legsúlyosabb ciszjordániai incidens azóta, hogy egy évvel ezelőtt három szélsőséges zsidó élve elégetett egy palesztin tizenévest – így álltak bosszút három elrabolt izraeli meggyilkolása miatt.

A szóban forgó zsidó csoport az elmúlt öt évben több ciszjordániai mecsetet gyújtott fel: ez ugyancsak bosszú volt azért, mert az izraeli hatóságok felléptek a ciszjordániai illegális telepekkel szemben. Az izraeli hatóságok két ilyen telepet számoltak fel a héten Béjt Élben.

Az izraeli hatóságok általában terrorizmusnak minősítik a radikális zsidószervezetek ilyen bűncselekményeit.

Az izraeli védelmi miniszter terrorcselekménynek minősítette a ciszjordániai gyújtogatást.

Peter Lerner alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta, hogy "ez a civilek elleni támadás nem más, mint egy barbár terrorcselekmény". Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt elmondása szerint sokkolták a történtek, amelyeket ő is terrortámadásnak nevezett.

Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik szóvivője Izrael felelősségéről beszélt a gyújtogatással kapcsolatban. "Nem történne ilyen bűncselekmény, ha az izraeli kormány nem ragaszkodna a telepbővítésekhez és nem védené a telepeseket" – mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?