Zsidó szélsőségesek felgyújtottak egy templomot a Genezáret-tó partján

Tűz ütött ki csütörtök hajnalban a Kenyérszaporítás templomában az észak-izraeli Tabhában, a tüzet Ran Levi, a szomszédos város, Tibériás rendőrparancsnoka szerint gyújtogatás okozta - értesült az izraeli közszolgálati rádió.

A tűzoltók három óra alatt oltották el a tüzet, amely súlyos károkat okozott a Kineret-tó, vagyis Genezáret-tó északkeleti partjánál álló templomban, amely azon a helyen épült, ahol az Újszövetség szerint Jézus öt cipóval és két hallal jóllakatott egy mintegy ötezer fős tömeget.A tűz idején tucatnyi hívő tartózkodott az épületben, ők megpróbálták megfékezni a lángokat. Ketten közülük füstöt lélegeztek be, őket enyhébb füstmérgezéssel kórházban ápolják. A Háárec című újság honlapja szerint a tetőszerkezet, a vendégszoba, a raktár és az apácák irodája sérült meg a lángokban. 

A rendőrség gyűlölet-bűncselekményre gyanakszik, mert a templom bejáratánál a folyosó falára festékszóróval egy héber nyelvű ima bálványimádást elítélő sorát firkálták fel.

Ezen a helyen a negyedik és az ötödik században két bizánci templomot is építettek, és 1932-ben feltárták egy templom maradványait Izrael egyik legjobb állapotban megmaradt mozaikpadlójával. Az oltár előtti mozaikon egy kosár cipó, annak két oldalán két hal látható. 1934-ben a bizánci templom fölé egy bencés szerzetesek által működtetett új, katolikus templomot építettek, amely a csütörtöki tűzben megsérült.

Az utóbbi években jobboldali zsidó szélsőségesek számos helyen gyújtogattak templomokat és mecseteket, „Ez az ára” felirattal kísért gyűlölet-akcióikban. Ezeket általában a telepeseket sértő lépések vagy merényletek után követték el, véletlenszerűen kiválasztott kegyhelyeken, palesztin civileken vagy akár az izraeli biztonsági erőkön állva bosszút.

Kimaradt?