banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

A hetven éve ledobott atombomba élethű mását állították ki Nagaszakiban

A Nagaszakira 1945-ben ledobott atombomba teljesen élethű, az eredeti atomfegyverhez hasonlóan sárgára festett másolatát vehetik szemügyre a látogatók a délnyugat-japán város egyik múzeumában.

A Kövér ember (Fat Man) fedőnevű atomfegyver replikája sötétzöld színűre festve állt a Nagaszaki Atombomba Múzeumban az intézmény 1996-os megnyitása óta.

"A sárga színű bomba a korábbitól jelentősen eltérő hatást fog kiváltani a látogatókban" - mondta a város illetékese. Mint hozzátette, az a céljuk, hogy sokkal pontosabb képet fessenek a nagaszaki atomtámadásról.

A másolatot annak idején egy amerikai múzeumban őrzött modell és egyéb források alapján festették le. 2010-ben azonban a japán múzeum szakértői megkérdőjelezték, hogy a Kövér ember valóban sötétzöld volt-e.

Számos színes felvétel elemzése és az egyesült államokbeli múzeumokhoz intézett megkeresések nyomán a nagaszaki illetékesek arra jutottak, hogy a bomba sárga volt - olvasható az Aszahi Simbun című japán napilap internetes oldalán.

Hirosimára 1945. augusztus 6-án dobta le az amerikai légierő a Kisfiú fedőnevű atombombát, Nagaszakira három nappal később a Kövér embert. 

Kimaradt?