Aszad: nincs elég katonája Szíriának

A szíriai elnök elismerte, hogy a hadsereg emberhiány miatt nem képes tartani az ország egész területét – jelentette hétfőn a Dow Jones amerikai hírügynökség. Bassár el-Aszad erről vasárnap beszélt Damaszkuszban. A szokatlanul őszinte hangvételű beszédben Aszad a dezertálások magas számával magyarázta a kormányerők harctéri kudarcait.

A kormányhadseregnek, amely az ország területének kevesebb mint a felét tartja ellenőrzése alatt, bizonyos körzeteket fel kellett adnia, hogy fontosabb helyeken harcolhasson a lázadók ellen. "Az az elgondolás, hogy egyszerre mindenhol minden csatát megnyerhetünk, irreális, lehetetlen és megvalósíthatatlan. Ezért állítottunk fel fontossági sorrendet" – mondta az elnök a tévében közvetített beszédében.

"Ha egy fontos területre akarjuk összepontosítani az erőinket, akkor az más területek kárára történik, amelyek sebezhetővé válnak" – magyarázta Aszad.

Elemzők szerint ez volt a szíriai elnök első nagyobb szabású nyilvános beszéde azóta, hogy tavaly júliusban letette harmadik hétéves ciklusának hivatali esküjét. Az államfő egy nappal azután tartotta meg a beszédét, hogy általános amnesztiát hirdetett azoknak, akik eleve nem vonultak be, vagy akik megszöktek a hadseregből.

A 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődött, de azóta véres harcokba torkollt szíriai polgárháborúban az ENSZ adatai szerint körülbelül 230 ezer ember halt meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?