Iszlám Állam: Nagy-Britannia lecsapna Líbiára és Szíriára

A brit kormányfő kész légitámadásokat elrendelni líbiai és szíriai iszlamista célpontok ellen, ha ezzel megakadályozhatja a nagy-britanniai utcai támadásokat. David Cameron erről hétfőn beszélt újságíróknak, amikor négynapos látogatásra Indonéziába érkezett.

"Ha veszély fenyegeti Nagy-Britanniát vagy népünket az utcáinkon… azonnali fellépéssel képesek vagyunk megállítani ezt a veszélyt" – jelentette ki Cameron, hozzátéve, miniszterelnökként kész cselekedni akkor is, "ha a probléma Líbiából, Szíriából vagy máshonnan ered" .

Nagy-Britanniában tavaly augusztusban emelték második legmagasabb fokozatúra a terrorriadót, arra hivatkozva, hogy "nagyon valószínű" egy terrortámadás. 

Cameron hétfőn Joko Widodo indonéz elnökkel találkozik, akivel megvitatja, hogyan tud a két ország együttműködni az iszlamista terrorizmus elleni harcban.

Az iszlamista terrorizmus elleni harc különösen előtérbe került Nagy-Britanniában, amióta egy fegyveres harminc brit turistát lőtt agyon júniusban egy tunéziai strandon. A tunéziai kormány szerint a fegyverest egy líbiai dzsihadista táborban képezték ki. Nagy-Britannia részt vesz az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista csoport iraki állásai elleni légitámadásokban, és Cameron szeretne parlamenti jóváhagyást kapni a légicsapásoknak szíriai célpontok elleni kiterjesztésére is. Korábban azonban nem vetette fel a líbiai célpontok elleni támadások lehetőségét.

Cameron azután beszélt erről, hogy a The Sunday Telegraph című vasárnapi brit lap arról számolt be, hogy a kormányfő és munkatársai megvitatták, hogyan lépjenek fel a líbiai iszlamista fegyveresek ellen, ha stabil kormánya lesz az országnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?