Bekérették Kijevben a magyar nagykövetet

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba hétfőn Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetet a magyar titkosszolgálatok ukrajnai tevékenységével kapcsolatos magyarországi kijelentések miatt.

Natalija Halibarenko külügyminiszter-helyettes kifejezte az ukrán fél aggodalmát a magyar parlament honlapján a nemzetbiztonsági bizottság ülésének jegyzőkönyve alapján megjelent információ miatt – tette közzé a kijevi külügy.

Az ukrán külügyminisztérium közleménye szerint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Ukrajna függetlenné válása óta példátlan kijelentéseket tett a magyar titkosszolgálatok Ukrajna területén folytatott tevékenységéről.

Az ukrán külügyminiszter-helyettes megengedhetetlennek nevezte, hogy a magyar titkosszolgálatok az ukrán partnerszolgálatok előzetes értesítése nélkül folytattak tevékenységet Ukrajna területén.

Natalija Halibarenko visszautasította azokat a vádakat, amelyek – mint a közlemény fogalmaz – a magyar fél részéről érték az ukrán külügyminisztériumot, és amelyek szerint nem kapnak megfelelő segítséget a Kárpátalján tömbben élő magyar nemzeti kisebbség tagjai.

Halibarenko kifejezte meggyőződését, hogy az ukrán-magyar párbeszéd a jövőben is az egyetértés és a jószomszédság szellemében folytatódik, amely hagyományosan jellemzi a két állam kapcsolatait – olvasható az ukrán külügyi tárca közleményében.

Kapcsolódók

Kimaradt?