Lázár: kétszázezer bevándorlót is visszatoloncolhatnak Magyarországra

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökének írt levélben kért segítséget Európától Orbán Viktor miniszterelnök az illegális bevándorlás ügyében, jelesül, hogy a visszatoloncolásra váró bevándorlókat oda küldjék vissza, ahol beléptek az EU-ba - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kifejtette: a friss adatok szerint más uniós tagállamok mintegy 16 ezer nem EU-s állampolgárt akarnak visszatoloncolni Magyarországra, "ez az első etap". Magyarország azonban nem képes a fogadásukra - mondta Lázár János, hozzátéve, hogy - a Belügyminisztérium számításai szerint - a 16 ezerből "200 ezer is lehet" a következő fél évben.

Emellett a kormány vitatja is - folytatta -, hogy ezeket az embereket Magyarországnak kellene-e fogadnia, ők ugyanis vélhetően Görögországban léptek be az EU-ba. Ezért a magyar álláspont szerint oda is kell visszaküldeni őket - rögzítette Lázár János. 

Jelezte, hogy a július 1-jei budapesti szerb-magyar kormányülésnek is az illegális határátlépés és a határzár lesz a várható legfontosabb kérdése. A szerb-magyar kormányközi kapcsolatok jelentősen javultak az elmúlt években, a magyar kabinetnek pedig az az érdeke, hogy meg is maradjon - mondta a miniszter.

Kimaradt?