Németország vállalná a közvetítést Irán és Izrael között

Sigmar Gabriel német alkancellár vasárnap Teheránban felajánlotta Németország közvetítését Irán és Izrael feszült viszonyának enyhítése érdekében. Háromnapos iráni látogatásának kezdetén, német és iráni üzletemberek előtt beszélve az alkancellár és egyben gazdasági miniszter leszögezte: aki Németországgal tartós kapcsolatra törekszik, nem kérdőjelezheti meg politikailag Izrael létezési jogát.

Sigmar Gabriel az első vezető nyugati politikus, aki Teheránba látogatott azóta, hogy Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) Bécsben megkötötték a történelminek értékelt nukleáris megállapodást. Az egyezséggel a nemzetközi közösség azt igyekszik szavatolni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, amiért cserébe fokozatosan feloldják a perzsa állam elleni szankciókat.Izrael elutasítja a bécsi megállapodást, amelyet erélytelennek tart.

Gabriel úgy nyilatkozott, hogy látogatásának célja nem csupán a német gazdaság által remélt milliárdos üzletekről szól, legfontosabb üzenete az, hogy mindenkinek, így Iránnak is megéri a békés megegyezés, az atomfegyverről való lemondás.

Sigmar Gabrielt hétfőn fogadja Haszan Róháni iráni elnök. A német küldöttség hétfőn az iráni kormány három miniszterével is találkozik. A német alkancellárt számos üzletember kísérte el Teheránba. Az ipari és kereskedelmi kamara számítása szerint az Iránba irányuló német export négy év alatt a 2014-es 2,39 milliárd euróról 10 milliárd euróra bővülhet, vagyis több mint megnégyszereződhet. Német kormánytag 13 éve nem járt Iránban.

Kapcsolódók

Kimaradt?