Végleges az iráni atomprogrammal kapcsolatos megállapodás

Kedd reggel megszületett a megállapodás arról, hogy Irán visszafogja atomprogramját. Cserébe a nagyhatalmak feloldják az Irán elleni szankciókat. Az ellenőrök felkereshetik az iráni atomlétesítményeket, de nem korlát nélkül.

A felek feloldják a Teherán elleni szankciókat, cserébe Irán visszafogja atomprogramját - írta például a Sky News. Előzetes hírek szerint a megegyezés lehetővé teszi, hogy a nagyhatalmak ellenőrei felkeressék az iráni atomlétesítményeket, de nem korlát nélkül: Teherán nem köteles erre minden esetben engedélyt adni, vagy elhalaszthatja a látogatások időpontját.

A hat ország és Irán külügyminiszterei magyar idő szerint fél 11-kor Bécsben találkoznak, hogy ratifikálják a hónapok óta készülő megállapodást, majd sajtótájékoztatón osztják meg a nyilvánossággal az egyezmény részleteit. Irán és a hatok az április elején Lausanne-ban megkötött keretmegállapodásban megegyeztek abban, hogy ezt június 30-ig végleges formába öntik. Ezt a határidőt négyszer meghosszabbították, a legutolsó hétfő éjfél volt, de erre sem sikerült befejezni a tárgyalásokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?