A nap folyamán megállapodás születhet az iráni atomprogramról

A hat nagyhatalom és Irán kedden délelőtt 10 órakor megvitatja a hatok egy újonnan megírt megállapodás-tervezetét, és ez alapján megszülethet a végleges megállapodás az iráni atomprogramról - jelentette hajnalban a Farsz iráni hírügynökség és meg nem nevezett diplomaták a tárgyalások bécsi helyszínéről.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja és Németország az általuk megszabott hétfő éjféli határidőig nem tudta befejezni a tárgyalásokat Iránnal. A felek - Irán nélkül - éjfél után ismét tárgyalóasztalhoz ültek, és alig több mint egy óra alatt kidolgoztak egy megállapodás-tervezetet, amely jobbára azonos az április elején megkötött keretmegállapodással.

Egy nyilatkozó diplomáciai forrás azt emelte ki az új változatból, hogy Iránnak be kell engednie minden gyanús nukleáris létesítményébe - a katonaiakba is - az ENSZ-ellenőröket. Ha Irán ebbe belemegy, akkor a BT ideális esetben még ebben a hónapban határozatot fogad el a megállapodásról, és mindkét fél elkezdi végrehajtani a rá vonatkozó kötelezettségeket, vagyis Iránnak vissza kell fognia atomprogramját a keretmegállapodásban foglaltaknak megfelelően, a hatoknak pedig fokozatosan feloldaniuk az Irán elleni büntetőintézkedéseket, szintén a megállapodás szerint - tette hozzá a diplomata.

A felek az április elején Lausanne-ban megkötött keretmegállapodásban megegyeztek abban, hogy ezt június 30-ig végleges formába öntik. Ezt a határidőt négyszer meghosszabbították, a legutolsó hétfő éjfél volt, de erre sem sikerült befejezni a tárgyalásokat. Ha a kedden délelőttre tervezett tárgyaláson sikerül végleg megállapodniuk a feleknek, akkor az vízválasztó lehet Teherán és a Nyugat viszonyában, az utóbbi ugyanis azt gyanítja, hogy Irán civil atomprogramja örve alatt atombombát fejleszt. Irán tagadja ezt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?