A boszniai államelnökség tagjai a jövő héten Szerbiába látogatnak

A Szerbia és Bosznia-Hercegovina közötti kapcsolatok, a jószomszédi viszony erősítése érdekében a jövő héten Szerbiába látogat a bosznia-hercegovinai államelnökség mindhárom tagja – erősítették meg a boszniai és a szerb sajtó értesüléseit Szarajevóban.

A klix.ba nevű boszniai hírportál beszámolója szerint még nem lehet tudni, hogy Aleksandar Vucic szerb kormányfő, valamint Mladen Ivanic, Dragan Covic és Bakir Izetbegovic, a boszniai államelnökség szerb, horvát és bosnyák tagja Belgrádban vagy más helyszínen találkozik-e.

A szerb kormányfőt – aki a srebreniai vérengzés idején az ultranacionalista Szerb Radikális Párt soraiban politizált és a muzulmánokat súlyosan sértő nyilatkozatokat tett – szombaton a mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen kifütyülték, sértegették, majd műanyag palackokkal, cipőkkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg. Bosznia-Hercegovina háromtagú államelnöksége elítélte a Vucicot ért incidenst, és követelte a hatóságoktól, hogy minél hamarabb azonosítsák a rendbontókat, valamint vizsgálják ki, hogy mulasztottak-e a biztonsági szervek. A szerb kormányfő az eset utáni sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy egyik boszniai politikust sem érne hasonló támadás Szerbiában, kedden pedig ezt bizonyítandó hivatalosan is meghívta országába a boszniai államelnökség tagjait, akik ezt szerdán elfogadták.

 „Komoly energiát fektetek majd abba, hogy folytassuk a munkát és az együttműködést, illetve hogy félretegyük a múltbéli indulatokat" – fogalmazott a meghívással kapcsolatban Aleksandar Vucic, aki közvetlenül a támadást követően is kijelentette: továbbra is a megbékélés politikáját fogja hirdetni.

Kapcsolódók

Kimaradt?