A kelet-ázsiai szigetvitákról tárgyal Amerika és Vietnam

A dél-kínai-tengeri szigetvitákkal kapcsolatos közös aggodalmának adott hangot Barack Obama amerikai elnök és Nguyen Phu Trong, a vietnami kommunista párt főtitkára. Az amerikai elnök és a vietnami pártvezető kedden a washingtoni Fehér Házban a két ország közötti nézeteltérésekről és a vietnami emberi jogi helyzetről is tárgyalt.

Obama az ovális irodában újságíróknak nyilatkozva konstruktív partnernek nevezte a kommunista Vietnamot, és közölte: a találkozó jelzi a két ország „nehéz múltú" kapcsolatában a diplomáciai viszony 20 évvel ezelőtti helyreállítása óta történt jelentős előrelépést. Trong az első vietnami pártfőtitkár, aki az Egyesült Államokba látogatott. A sajtó képviselői előtt úgy értékelte: konstruktív és őszinte tárgyalást folytatott az amerikai elnökkel, megállapodtak a kétoldalú kapcsolatok mélyítésében, de nézeteltéréseiket is megvitatták.

Az amerikai elnök elmondta, hogy a kereskedelem és a biztonságpolitika mellett a tudomány, a technológia, a klímaváltozás és a közegészségügy témakörében is tárgyaltak az együttműködésről. Ugyanakkor felhozta a vietnami emberi jogi helyzettel, illetve a vallásszabadság hiányával kapcsolatos amerikai aggodalmakat is, bár további konkrétumokat nem árult el a tanácskozásról. Trong a találkozón meghívta Obamát Vietnamba, az amerikai elnök pedig úgy fogalmazott, néz elébe, hogy „valamikor a jövőben" létrejöjjön a történelmi látogatás az Egyesült Államok egykori ellenségéhez.

A kommunista Vietnam és az évtizedekkel korábban az ellene háborút indító Washington kapcsolata az utóbbi években látványos javuláson ment keresztül, miután a délkelet-ázsiai ország a Kínával szembeni szigetvitáinak elmérgesedése miatt Peking befolyásának ellensúlyozójaként és a status quo legfőbb potenciális védelmezőjeként tekint az Egyesült Államokra, Washington pedig aktívan próbálja maga mellé állítani a kínai külpolitika utóbbi években tapasztalt erélyessége miatt aggódó térségbeli államokat.

A keddi találkozón mind Obama, mind Trong hangsúlyozta, hogy aggódik a dél-kínai-tengeri helyzet miatt, és azt sürgette, hogy a vitákat a nemzetközi joggal összhangban rendezzék az érdekelt felek. Elemzők a vietnami pártfőtitkár történelmi látogatásával kapcsolatban megjegyezték: Vietnam alapvetően óvatos egyensúlyozást folytat Peking és Washington között, mivel a szigetviták által felkorbácsolt nézeteltérések ellenére sem gazdasági, sem politikai szempontból nem engedheti meg magának, hogy hátat fordítson Kínának. Ezt jelzi, hogy Trong áprilisban Pekingben tett látogatása során a két kommunista ország közti „testvéri, elvtársi" partneri kapcsolatról beszélt.

Kapcsolódók

Kimaradt?