Moszkva ismét megfenyegette Romániát a rakétapajzs miatt

Románia és Lengyelország Moszkva számára „automatikusan potenciális célpontok” az amerikai rakétapajzs elemeinek befogadása miatt – közölte szerdán az orosz nemzetbiztonsági tanács.

„A két ország döntése volt, hogy a célpontjainkká váljanak” – idézte a testület titkárát, Jevgenyij Lukanovot az Interfax hírügynökség. A fenyegetőzés egy nappal azután hangzott el, hogy Ashton Carter amerikai védelmi miniszter kedden bejelentette: az Egyesült Államok tankokat, tüzérségi fegyvereket és más katonai felszerelést fog ideiglenesen áthelyezni kelet- és közép-európai országokba, közöttük Romániába is.

Mint ismert, az Egyesült Államok a romániai deveselui bázisra is telepít elfogó rakétákat. Washington többször is biztosította Moszkvát arról, hogy a fegyverek nem Oroszország ellen irányulnak, hanem a térség NATO-tagállamainak biztonságát szavatolják. Ennek ellenére az orosz államvezetés többször is megfenyegette már Romániát és Lengyelországot, amiért befogadta a rakétapajzs elemeit.

A szerdai moszkvai nyilatkozatokra Victor Ponta a Twitteren reagált. „Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. A rakétapajzs országunk és a térség biztonságának alapeleme” – írta a miniszterelnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?