A NATO is reagált a Romániát ért orosz fenyegetésekre

Az amerikai rakétavédelmi rendszer nem Oroszország ellen irányul – szögezte le csütörtök este a NATO szóvivője.

A Mediafax által idézett Oana Lungescu Valerij Geraszimov tábornok aznapi kijelentéseire reagált. Az orosz vezérkari főnök egy moszkvai sajtótájékoztatón kijelentette: Oroszország válaszlépéseinek első számú célpontjai azok ez európai államok, amelyek az amerikai rakétapajzs elemeit állomásoztatják a területükön. Ezzel többek között a romániai deveselui katonai bázisra utalt.

A NATO szóvivője hangsúlyozta: a rakétavédelmi rendszer Romániába és Lengyelországba telepítendő elemei a két ország földrajzi helyzete miatt nem képesek megsemmisíteni az Oroszországból elindított interkontinentális ballisztikus rakétákat. „Ezek az ütegek túlságosan közel vannak az Oroszországhoz ahhoz, hogy orosz rakétákat semmisítsenek meg” – magyarázta Lungescu.

Emlékeztetett arra, hogy a védelmi rendszert az Irán részéről érkező esetleges támadások ellen építené ki Kelet-Európában a NATO. A katonai szervezet ezt az érvet már korábban többször hangoztatta, ám Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök csütörtökön blöffnek nevezte.

A szóvivő azonban azt is hangsúlyozta: a NATO szárazföldi katonai erejének kelet-európai bővítése a válaszlépés az utóbbi évek orosz katonai akcióira.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?