Támogatást ígértek az erdélyi magyaroknak a washingtoni kongresszusban

Hatékony támogatásukról biztosították a romániai magyarságot az Amerikai Egyesült Államok kongresszusi képviselői az RMDSZ-küldöttségének washingtoni látogátásán – közölte csütörtökön az RMDSZ hírlevele.

A Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) által szervezett washingtoni látogatás második napján az RMDSZ delegációja – Kelemen Hunor szövetségi elnök, Tánczos Barna szenátor és Vincze Loránt külügyi titkár – Joseph Pitts-szel, Pennsylvania állam befolyásos republikánus képviselőjével, a Tom Lantosról elnevezett emberi jogi bizottság elnökével találkozott, aki maradéktalan támogatásáról biztosította a szövetséget törekvéseiben.

Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy kollégáival közösen feltérképezik a legmegfelelőbb törvényhozási és nyomásgyakorlási eszközöket, amelyekkel hatni tudnak Romániára, hogy ne térjen le a demokratikus konszolidáció útjáról.

Hasonlóképpen fogalmazott Reid Ribble, Wisconsin állam republikánus képviselője, a külügyi bizottság európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó albizottságának tagja. A kongresszusi képviselő aggodalommal vette tudomásul azt, hogy Románia korlátozza a magántulajdonhoz való jogot és a vallásszabadságot, már megszerzett jogait vonná vissza a magyarságtól, Románia őshonos kisebbségétől.

Az RMDSZ küldöttsége ezt követően a Tom Lantos emberi jogi bizottság Demokrata Párti munkatársait tájékoztatta a romániai magyarsággal kapcsolatos aggasztó fejleményekről, továbbá a magyar szervezetek vezetőivel folytatott megbeszélést Magyarország egyesült államokbeli nagykövete, Szemerkényi Réka meghívására. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?