Megtámadták azt a sydneyi kávéházat, ahol a túszdráma történt

Ismeretlen tettesek megtámadták szerdára virradóra Sydneyben azt a belvárosi kávézót, ahol tavaly decemberben egy iszlamista túszejtő több embert foglyul ejtett, és órákon át tartott fogva.

Tavaly december 15-én a nagyváros zsúfolt üzleti negyedében egy iráni iszlamista bevándorló - név szerint Man Harun Monisz - tizenhét túszt tartott fogva órákon át a Lindt Chocolate Café kávézóban. A túszdrámának a rendőrség fegyveres ostroma vetett véget. Az incidensben két túsz és az elkövető is életét vesztette.

A hatóságok terrorcselekménynek minősítették a túszejtést. Az eset megrázta az ausztrál társadalmat. Mint kiderült, az ausztrál belbiztonsági szolgálat (ASIO) korábban megfigyelés alatt tartotta Moniszt amiatt, hogy 2007-től kezdve gyűlölködő, fenyegető elektronikus leveleket küldött Afganisztánban elesett nyolc ausztrál katona családjának, tiltakozásul a szigetország afganisztáni katonai szerepvállalása ellen. Emiatt Ausztráliában 2012-ben két év szabadságvesztésre ítélték, de börtönbüntetésének csupán egy részét töltötte le.

A túszejtés után a kávézót bezárták, majd márciusban újranyitották. Az újjáépített kávézó falán két aranyozott emléktábla emlékeztet a halálos áldozatokra.

Kapcsolódók

Kimaradt?