Lerohanták a túszszedőt Sydney-ben

Nehézfegyverekkel felszerelt különleges alakulat tört be a Sydney-i kávézóba, ahol mintegy harminc embert tartott fogva egy iráni férfi, Man Haron Monisz.

A BBC szerint a mentősök rohantak a kávézó felé, ahol dörrenéseket és villanásokat lehet hallani a kávézó felöl, ahová a rendőrség különleges alakulatai törtek be. A CNN szerint két ember meghalt és három sebesült állapota súlyos.

Haron Monisz, a hírhedt 49 éves önjelölt sejk állítása szerint fekete mágiát űz. Eddig is több bűncselekmény miatt volt ismert a neve, többek közt sértő leveleket írt halott ausztrál katonák gyászoló családjának – írja a Telegraph. A szexuális bűncselekeménnyel gyanúsított iráni menekült és muzulmán hitszónok állítólag megölte a volt feleségét.

Ibrahim Abu Mohamed, az ausztrál muzulmán közösség főmuftija azt közölte, hogy a híveket "lesújtotta" a túszdráma, és az ausztrál imámok tanácsával együtt elítélte a történteket. A főmufti hangsúlyozta, hogy a hasonló cselekedeteket részleteiben és egészében is elítéli az iszlám.

Több mint negyven ausztráliai muzulmán szervezet közös nyilatkozatban ítélte el hétfőn a túszejtést, amelyet "alávaló tettnek" minősítettek. "Minden olyan kísérletet elítélünk, amely ártatlan életek kioltására és félelemkeltésre irányul" - olvasható a hétfői közleményben. Az Egyesült Államok kiürítette sydneyi konzulátusát, amely közel van a kávézóhoz, és óvatosságra intette az ausztrál városban tartózkodó amerikaiakat.

Kapcsolódók

Kimaradt?