Eltemették a lányuk esküvőjén lemészárolt vajdasági magyar családot

Végső nyugalomra helyezték a martonosi temetőben a vasárnap meggyilkolt Bajtai Natáliát és szüleit. Rengetegen búcsúztatták a családot, akiket a szombaton megházasodott nő férjének apja mészárolt le a lagzi másnapján - írja helyszíni beszámolójában a delmagyar.hu.

Eltemették Bajtai Natáliát és szüleit, Bajtai Sándort és Bajtai Karolinát tegnap a magyar–szerb határtól 33 kilométerre levő, vajdasági Martonos temetőjében. A 25 éves nőt, 52 éves apját és 43 esztendős anyját vadászpuskájával lőtte agyon a fiatalasszony apósa. Rade Šefer szombaton még részt vett Vlastimir nevű fia és Bajtai Natália esküvőjén, majd másnap Oromon előbb lelőtte volt feleségét és annak szüleit, majd autójával Martonosra hajtott, ahol menyét és annak szüleit végezte ki.

Itt a menyasszony egyik vendégét, a francia Natalie Danjont is megsebesítette a vállán. A meglőtt francia asszony férje, Emmanuel vette el Rade Šefertől a puskát, és lelőtte vele. A francia pár hétéves kisfia végignézte a jelenetet. A támadót lefegyverző és megölő férfit a rendőrség kihallgatásra vitte el.

Elképzelhető az is, hogy a támadó lefegyverzése máshogy történt: van, aki úgy emlékszik, Emmanuel Danjon széklábbal terítette le Rade Šefert, aki a légcsövébe jutott vértől megfulladt. Mások beszámolója szerint a francia férfi széklábbal addig verte Rade Šefert, ameddig csak mozgott. 

A martonosiak korábban úgy nyilatkoztak a delmagyar.hu-nak, hogy Šefer válófélben volt, nem állt tőle messze az erőszak, korábban is verte feleségét. A rendőrökkel is meggyűlt a baja, épp a vérengzés előtt akarták bevonni vadászfegyverét – sikertelenül. A gyilkosságok helyszínén a szomszédok, ismerősök arról beszéltek, Šefer azért végzett fiának családjával, mert nem akarta, hogy tönkremenjen gyermeke házassága. A fia és annak menyasszonya kint élt Franciaországban, csak az esküvőre utaztak haza. Úgy volt, hogy kint telepednek le. 

Már a lagziról elvitték a rendőrök

Rade Šefer már a Magyarkanizsán tartott lakodalom estéjén is balhézott, összepofozta volt feleségét. A lakodalomból végül a rendőrség vitte el a dühöngő férfit. Két órán át tartották bent a fogdában, azután elengedték. – Ha már kiengedték, legalább a fegyverét el kellett volna venni tőle – beszélgetett néhány perccel a szertartás előtt a sírok között két nő egymással. A szerb belügyminiszter, Nebojsa Stefanovic már hétfőn felmentette a kanizsai és a zentai rendőrparancsnokot, és fegyelmi vizsgálatot rendelt el – írta a szerbiai Politika napilap. 

Šefer fia többször kérte, hogy vegyék el az apjától a fegyvereket, mert fenyegeti az anyját. Ám úgy tűnik, Rade Šefernek jó kapcsolatai voltak a rendőrségen. 2011-ben előállították a zentai rendőrök, mert sértegette őket, négy puskát vettek el tőle – számolt be a B92. Az ügyészség elrendelte a szabálysértési eljárás elindítását, ám elévülés miatt azt megszüntették. Rade Šefer tavaly kérvényezte fegyverei visszaszolgáltatását. A belgrádi tévé szerint Dragan Todorovic, a most leváltott zentai rendőrparancsnok személyes közbenjárására kapta vissza a puskákat.

A meglőtt Natalie Danjont még mindig Újvidéken ápolják a kórházban. A Rade Šeferrel végző Emmanuel Danjon szintén nem volt a gyászolók között. Valaki úgy tudta, hogy már kiengedték a rendőrségről, más azt hallotta, hogy 72 órás őrizetbe akarták venni, de ezt végül elvetették. Azt is beszélték, hogy a saját és családtagjai életét védő férfi még mindig fogdában van.

Kapcsolódók

Kimaradt?