per

Nem mehetnek ki a bostoni maratonra a Carnajev-per esküdtjei

Megtiltotta kedden az illetékes bíró a Carnajev-per esküdtjeinek, hogy elmenjenek az idei bostoni maratonra vagy a 2013-as versenyen elkövetett merénylet évfordulós megemlékezéseire.

Az esküdtszék Dzsohar Carnajevet múlt szerdán bűnösnek ítélte a két évvel ezelőtti kettős robbantás elkövetésében. A testület mind a 30 vádpontban elmarasztalta Carnajevet, akit ezek közül 17 miatt halálra ítélhetnek.

Az elítélt anyja, Zubeidat Carnajeva „terroristáknak” nevezte az amerikaiakat. Szerinte súlyosan téved az, aki azt hiszi, hogy nem jön el a muszlimokat támadó Egyesült Államok és Izrael „sora”.

Az idei bostoni maratont április 20-án fogják megrendezni, egy nappal a per azon szakaszának megkezdése előtt, amelyen Carnajev büntetésének mértékét fogják eldönteni. George A. O'Toole szövetségi bíró kedden azt hangoztatta, hogy az esküdtszék tagjainak fontos tartózkodniuk mindentől, amely előítéletessé teheti őket.

O'Toole bíró szerint a per ítélethozatali szakasza négy hétig tarthat majd, heti négy tárgyalással.

A 2013. április 15-én két házi készítésű robbanószerkezettel elkövetett bostoni merénylet 2001. szeptember 11. óta a legsúlyosabb terrortámadás volt, amelyet az Egyesült Államok területén elkövettek. Dzsohar Carnajev a bátyjával, Tamerlannal együtt később egy rendőrt is megölt.

A Bostonban március 4-e és április 7-e között megtartott első tárgyalási szakasz célja annak megállapítása volt, hogy Dzsohar Carnajev bűnös-e.

A védelem elismerte, hogy az ifjabb Carnajev segített a robbantás végrehajtásában, de azzal érvelt, hogy a vádlott néhai bátyja volt az, aki a radikális iszlám követőjévé vált, aki "szent háborút" akart viselni Amerika ellen, és aki kitervelte a terrortámadást.

Az ügyészek szerint viszont a fivérek egyenrangú partnerek voltak, és Dzsohar Carnajev maga is számító gyilkos, aki muszlimok halálát igyekezett megtorolni azzal, hogy minél több áldozatot követelő merényletet hajtson végre az ország egyik legnépszerűbb sporteseményén. Rámutattak, hogy a kuktába rejtett robbanószerkezetet olyan helyen rakta le, ahol a nézők között gyerekek is voltak.

Tamerlan Carnajev még 2013. április 19-re virradóra meghalt, a rendőrökkel vívott tűzpárbajban szerzett lőtt sebek és belső sérülések következtében. Az utóbbi sérüléseket az okozta, hogy öccse véletlenül áthajtott rajta egy elrabolt terepjáróval. A súlyosan sebesült Dzsohar Carnajevet ugyanazon a napon fogták el.

A várakozások szerint a második tárgyalási szakaszban az ügyvédek feltehetően az elítélt gyerekkorára, a bátyjával való viszonyára, a csecsen Carnajev család kirgizisztáni és dagesztáni viszontagságaira fognak összpontosítani, az ügyészek pedig a gyerekgyilkosságra és arra, hogy a futóverseny célba vételével a szándék a minél nagyobb vérontás okozása volt.

Dzsohar Carnajev egyik ügyvédje, Judy Clarke az Egyesült Államok egyik legismertebb halálosítélet-elhárítója, aki olyan bűnelkövetőket mentett meg a kivégzéstől, mint a Unabomber néven hírhedté vált Ted Kaczynski, aki 1978 és 1995 között levélbombáival három embert megölt 23-at pedig megsebesített, és Susan Smith, aki 1994-ben két gyerekét tóba fojtotta.

A Carnajev-per szövetségi bíróságon folyik, amelynek jogában áll halálos ítéletet hozni.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?