Történelmi amerikai-kubai találkozót tartottak Panamavárosban

Történelmi találkozót tartott egymással John Kerry amerikai és Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter csütörtök este Panamavárosban, az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) kezdődő csúcstalálkozója előtt.

Ezzel több mint fél évszázada, a kubai forradalom kezdete óta először tárgyalt egymással a két ország diplomáciájának vezetője.

Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a találkozóról feltett egy fotót a Twitter közösségi oldalra, a felek megbeszéléséről azonban semmilyen részletet nem tett közzé.

Az AÁSZ pénteken kezdődő csúcstalálkozóján a tervek szerint Barack Obama amerikai elnök és Raúl Castro kubai államfő is sort kerít első közvetlen megbeszélésére, véget vetve ezzel a havannai kormány és Washington között több mint fél évszázada tartó "jégkorszaknak".

Obama és Raúl Castro futólag már találkoztak 2013 végén, Nelson Mandela volt dél-afrikai vezető temetésén, s akkori "történelmi kézfogásuk" bejárta a világsajtót.)

A külügyminiszterek csütörtök esti találkozóján egyébként valószínűleg az amerikai külügynek a terrorizmust támogató országokról vezetett listájáról tárgyaltak, amelyen továbbra is szerepel Kuba.

Ben Cardin demokrata párti szenátor közlése szerint ugyanis az amerikai külügyi tárca hosszú vizsgálatok után javaslatot tett arra, hogy töröljék Kubát a listáról. Cardin szerint ez az egyik legfontosabb lépés a két ország további közeledése szempontjából.

A listán Kuba Iránnal, Szíriával és Szudánnal együtt szerepel. Panamavárosban többen elképzelhetőnek tartják, hogy az amerikai döntést már az AÁSZ csúcsértekezletén bejelentik.

Kimaradt?