Izlandon a Kalózpárt a legesélyesebb

Az izlandi MMR, a hagyományosan politikai piackutatásokra szakosodott elemzőcég a Kalózpártot mérte a legerősebbnek a választók megkérdezése során. A március 13. és 18. között zajló közvéleménykutatás eredményei megdöbbentették a teljes izlandi politikai elitet – írja az itcafe.hu.

Egy hónappal ezelőtt még 12,8 százalékra mérték az izlandi Kalózpártot, a tegnap befejeződött kutatás azonban azt mutatja, hogy ha most lettek volna a választások Izlandon, a kalózok nyertek volna. „Nem igazán számítottam rá, hogy tíz éven belül kormányt alakíthatnánk. Ez elég klassz. Nem, ez igazából brutálisan király” fogalmazott a Redditen Rick Falkvigne, a globális kalózmozgalom egyik evangelistája.

Nem csak ő döbbent meg a 2012-ben alakult Kalózpárt hirtelen sikerén, a párt vezetői is meglepődtek, bár ők jóval higgadtabban reagáltak. Brigitta Jonsdottir, a Kalózpárt kapitánya így nyilatkozott a hír hallatán: „hogy teljesen őszinte legyek, nem tudom miért élvezünk ekkora bizalmat, de mi mindannyian meglepődtünk és hálásak vagyunk, egyben úgy véljük, ez egy jelzés a jelenlegi politikusoknak, és a bizalmatlanságot fejezi ki a hagyományos politika iránt.”

Kapcsolódók

Kimaradt?