Obama tíz évre befagyasztaná az iráni atomprogramot

Az amerikai elnök Benjámin Netanjahu washingtoni beszéde előtt beszélt arról, hogy bízik az iráni tárgyalások sikerében. Az izraeli miniszterelnök ugyanis a kongresszus előtt várhatóan azért kampányol majd, hogy keményebben lépjenek fel Teheránnal szemben.

Iránnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy ellenőrizhető módon, legalább egy évtizedre befagyasztja nukleáris programját, ha igazi előrelépést akar elérni az erről folyó tárgyalásokon - mondta a Reuters hírügynökségnek adott interjúban Barack Obama amerikai elnök, aki maga is elismerte, hogy egy ilyen megállapodásnak kicsi az esélye. Obama erről az előtt beszélt, hogy kedden felszólal az amerikai kongresszus előtt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki élesen ellenzi a megállapodást Iránnal.

Obama politikai szempontból hibának nevezte, ha „bármely ország miniszterelnöke” beszédet mond a kongresszusban néhány héttel a hazai választások előtt (Izraelben március 17-én tartják a választásokat - a szerk.), hiszen ez azt a látszatot kelti, mintha Amerika valakinek az oldalára állna. Obama szerint Irán ügyében jelentős véleménykülönbség van közte és Netanjahu közt, de végső soron az Egyesült Államoknak és Izraelnek is az a célja, hogy Iránnak le legyen atomfegyvere.

Az amerikai elnök úgy véli, hogy Netanjahu felszólalása zavart okoz ugyan, de nem lesz „tartósan romboló hatású” az amerikai-izraeli kapcsolatokra. Obama szerint korábban sem igazolódtak be Netanjahu félelmei, például az Iránnal 2013-ban megkötött átmeneti megállapodással kapcsolatban. Az izraeli kormányfő akkor arról beszélt, hogy az Iszlám Köztársaság 50 milliárd dollárt érő könnyítést kap, de nem fogja tartani magát az egyezséghez. A valóságban ezzel szemben az történt, hogy Irán azóta nem haladt a programjával, sőt, egyes elemeit visszafejlesztette - mondta az elnök.

Barack Obama szerint egy Iránnal megkötendő végleges megállapodás esélye ma jobb, mint 3-5 hónappal ezelőtt, bár még mindig „vannak nagy hézagok”, amelyeket „Iránnak ki kell töltenie”, például az atomprogram évtizedes befagyasztásával. A tervek június 30-ig megkötendő végleges megállapodással kapcsolatban Obama szerint az a fő kétely, hogy vajon Irán hajlandó lesz-e belemenni a szigorú ellenőrzésbe és abba, hogy alacsony szinten tartsa urándúsító kapacitását. „Ha beleegyeznek, az sokkal hatékonyabb eszköze lesz az ellenőrzésnek, mint bármilyen általunk végrehajtandó katonai akció, mint bármilyen Izrael által végrehajtandó katonai akció, és hatékonyabb lesz, mint a szankciók” – mondta az elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?