Az iráni atomprogramról egyeztettek

Az iráni és az amerikai külügyminiszter, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió leköszönő kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének részvételével Ománban folytatódnak november 9-én és 10-én az iráni atomprogramról szóló tárgyalások - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője pénteken Washingtonban.

Az Arab-félszigeten fekvő ország fővárosában, Maszkatban rendezendő fordulón John Kerry amerikai és Mohamed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter mellett Catherine Ashton közvetítőként vesz részt.

A jelenlegi nukleáris tárgyalások célja, hogy november 24-ig tető alá hozzák az iráni atomprogram körüli vitákat eloszlató végleges megállapodást. Eredetileg július 20-ig kellett volna erről az ideiglenes megegyezést felváltó megállapodásról eredményre jutni, ez azonban meghiúsult. A felek - Teherán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország - ezért november 24-ig meghosszabbították a határidőt.

A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Teheránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. Ezt az állítást az iráni kormány következetesen tagadja.

A nemzetközi közösség arra igyekszik rávenni Teheránt, adjon objektív garanciákat arra, hogy nem gyárt nukleáris fegyvert, cserébe pedig feloldanák az iráni gazdaságot sújtó büntetőintézkedéseket.

Kimaradt?