Görög katolikus zarándokközpontot avattak Máriapócson

A magyarországi Máriapócson görög katolikus zarándokközpontot avattak fel egy Romániát és Magyarországot összekötő, határon átnyúló együttműködési program keretében, amelynek kedvezményezettjei között vannak Nagykároly és Szatmárnémeti görög katolikus, illetve római katolikus közösségei

A Mária sugara nevű projekt ünnepi rendezvényén Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azt hangsúlyozta: Máriapócs és Csíksomlyó olyan szent helyek, amelyek közösséggé kovácsolják az oda zarándokoló magyarságot, lehetővé teszik az értékeken alapuló jövőtervezést. „Az a nemzet, amely tervezni és építkezni tud, nincs elveszve. Tudjuk, láthatjuk, hogy a folyamatosan változó világ elbizonytalanodó közösségei a vallásban keresik és találják meg azt a támaszt és békét, amelyre szükségük van” – hangsúlyozta köszöntőbeszédében az RMDSZ elnöke, aki szerint Európában azok az erős közösségek, amelyek a közösségépítésben figyelembe veszik a keresztény értékeket. „Látható és láthatatlan szálak kötnek össze bennünket a határ két oldalán. Olyan értékek, amelyeket az elmúlt évtizedekben közösen erősítettünk meg. Ez a projekt, amely határon átnyúló együttműködés keretében valósult meg, azt jelenti, hogy túl vagyunk már az álmodozás és tervezés időszakán, a cselekvés talajára léptünk” – fogalmazott Kelemen Hunor, aki a romániai közéletre vonatkozóan fontosnak nevezte a történelmi egyházak, közöttük a görög katolikus egyház ingatlanjainak visszaszolgáltatását, hiszen ez a folyamat még nem fejeződött be. „Olykor az sem elképzelhetetlen számunkra, hogy a történelem kereke visszafelé is foroghat, megszerzett javakat és jogokat vehetnek vissza tőlünk” – jelentette ki a szövetségi elnök, aki arról is beszélt, hogy egykori kulturális miniszteri tevékenységének számottevő eredménye a csíksomlyói pünkösdi búcsúnak az UNESCO szellemi világörökségi listájára való felterjesztése. „Csíksomlyó olyan megáldott hely, ahová sok százezer magyar ember elzarándokol. Különleges jelentősége volna számunkra, ha pünkösdi búcsúja hivatalosan is helyet kapna a világ szellemi örökségében” – tette hozzá Kelemen Hunor, aki szerint az ilyen jellegű uniós fejlesztések a magyar-magyar együttműködés mellett lehetővé teszik azt is, hogy a határon átnyúló projektek révén a magyar-román, a magyar-ukrán, a magyar-szlovák kapcsolatok is továbbépüljenek.

Semjén Zsolt, a magyar kormány miniszterelnök-helyettese arra emlékeztetett, hogy a kommunizmus áldozatainak napján szimbolikus jelentősége van annak, hogy helyükre kerülnek a dolgok: különböző nyelvű, vallású és különböző országból érkező közösségek vannak együtt. „Elválaszthatatlan a hívő ember az állampolgártól, és ugyanúgy elválaszthatatlan az állam és az egyház tevékenysége. Együtt kell cselekedniük azért, hogy szép és jó dolgok jöjjenek létre” – hangsúlyozta beszédében a politikus, továbbá hozzátette: minden politikai program a mögötte lévő emberkép függvénye, az állam feladata az emberek kiteljesedésének, jólétének szolgálata, kibontakozásuk elősegítése.

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye görög katolikus püspöke szerint a vallási turizmus csak akkor éri el célját, ha szellemi tartalom is társul mindaz mellé, amit a zarándokoknak felajánl a hely, ha „a turista zarándokká válik”. Az egyház munkája az, amely révén a közösségek egymásra találnak – tette hozzá a püspök.

Pataki Imre Tamás projektmenedzser a nemzeti jelentőségű zarándokhely vallásturisztikai fejlesztésére kidolgozott stratégia főbb célkitűzéseit ismertette. A Mária sugara projekt keretében a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye tulajdonát képező máriapócsi zarándokközpont felújítása mellett korábban restaurálási munkálatokat végeztek a nagykárolyi görög katolikus templomon, a nagykárolyi Kalazanci Szent József római katolikus plébániatemplomon, valamint a szatmárnémeti román ajkú görög katolikus Popp Aurel kápolna épületén. 

Máriapócs a helyi görög katolikus kegytemplom Mária ikonosztáza által vált népszerű zarándokhellyé 1715-ben, erről emlékezik meg a görög katolikus közösség az egész évre kiterjedő tricentenáriumi eseménysorozattal – tájékoztatott Kapin István máriapócsi kegyhelyigazgató, aki a további tervezett vallásturisztikai beruházások és szolgáltatások szellemi, közösségi jelentőségéről is beszámolt.

A máriapócsi eseményen jelen volt Riedl Rudolf, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke, Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere, illetve Nagy Szabolcs, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének ügyvezető elnöke. 

Kimaradt?