Megint tömegverekedés tört ki a török parlamentben (VIDEÓ)

Két napon belül másodjára is verekedés tört ki a török parlament ülésén a kormánypárt egyik törvényjavaslata miatt – jelentette a helyi média pénteken.

A kormánypárt, valamint az ellenzéki erők törvényhozói péntekre virradóra ismét ököllel estek egymásnak a parlament ülésén. 

A CNN Türk hírtelevízió mobiltelefonnal készült felvételeket tett közzé, amelyeken látni lehet, amint egy ellenzéki képviselő lezuhan a parlamenti gyorsíróknál lévő csigalépcsőn. A beszámoló szerint a politikus nem sérült meg.

A verekedésbe torkolló vitát a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja törvénytervezete váltotta ki, amely az eddiginél lényegesen nagyobb hatalmat biztosítana a rendőrségnek.

A törvényhozás tagjai ugyanezen javaslatról vitatkoztak kedd éjjel, és akkor is összeverekedtek: székek röpködtek, két képviselőt pedig fejbe ütöttek a házelnöki kalapáccsal. Az incidensben akkor öt ellenzéki képviselő megsérült, közülük négyet kórházba vittek.

​Az ellenzék szerint a vitatott törvénytervezet "rendőrállammá" változtatná Törökországot, az iszlám vallásban gyökerező, konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja viszont a délkeleti, többségében kurdok lakta régiókban tavaly októberben kitört zavargásokkal indokolta a csomagot. A javaslat értelmében a biztonsági erőknek lehetőségük lenne bírói felhatalmazás nélkül, vagyis már a puszta gyanú alapján házkutatást tartani, bárkit őrizetbe venni és lehallgatni.

Kapcsolódók

Kimaradt?