Hibázott a tolmács, Putyin nem is Orbánt hívta meg Moszkvába

Vlagyimir Putyin orosz elnök valójában nem Orbán Viktor miniszterelnököt, hanem Áder János államfőt hívta meg a moszkvai májusi győzelem napi ünnepségekre. Orbán csak ennél informálisabb meghívást kapott, amikor elbúcsúztak egymástól - írja a hvg.hu.

A hvg értesülését az MTI is megerősítette.

Az MTI rövid hírében az áll: Vlagyimir Putyin orosz államfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közös keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: Magyarország köztársasági elnökét hívta meg a világháborús győzelem 70. évfordulóján tartandó moszkvai ünnepségre. Ezt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte az MTI-vel szerdán. A tájékoztatón a magyar tolmácsolásban pontatlanul az hangzott el, hogy Orbán Viktor kormányfőnek szól a meghívás.

Az orosz elnök sajtótájékoztatón elmondott beszédének a Kreml honlapjára feltett angol változatában is ez szerepel, Putyin szó szerint azt mondta: "Ma találkozni fogok Magyarország elnökével is. Kész vagyok személyesen is megismételni - és azt tervezem, hogy ezt meg is teszem - a meghívásomat, hogy vegyen részt Moszkvában májusban a győzelem 70. éve alkalmából rendezett ünnepségeken".

Vlagyimir Putyin kedden tett látogatást Budapesten.

Kapcsolódók

Kimaradt?