Az ukrajnai tűzszünet megszegése esetére Merkelnek vannak ötletei

Angela Merkel szerint nem zárható ki, hogy újabb szankciókat hoznak Oroszország ellen, ha gondok lesznek a kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodás végrehajtásával. A német kancellár erről csütörtök este Brüsszelben nyilatkozott, miután véget ért az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek nem hivatalos találkozója.

Merkel előzőleg csütörtök hajnalban még a fehérorosz fővárosban, Minszkben megállapodott Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán és Francois Hollande francia elnökkel abban, hogy vasárnap nulla órakor tűzszünet lép életbe az ukrán kormányerők és az oroszpárti szakadárok között.

A brüsszeli EU-csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatóján Merkel elmondta: a tagországi vezetők felkérték az Európai Bizottságot, hogy dolgozza ki az esetleges további szankciós intézkedéseket.

A kancellár világossá tette: az esetleges további szankciók, amelyekről beszél, az Oroszország elleni célzott gazdasági korlátozó intézkedések sorát szaporítanák, ha a csütörtök hajnali minszki megállapodásokat nem hajtanák végre.

Külön kezelendő ettől az a feketelista, amelyen uniós beutazási tilalommal, illetve vagyonbefagyasztással sújtott orosz és ukrajnai személyek találhatók. A lista bővítéséről a minap az EU-tagországok külügyminiszterei megállapodtak, azzal, hogy a bővítés jövő hétfőn lép hatályba. Merkel közölte: a hatályba léptetést nem befolyásolja a vasárnaptól esedékes tűzszünet. A lista tehát eszerint hétfőn mindenképpen bővül – akkor is, ha a tűzszünet életbe lép.

Sajtótájékoztatóján Merkel nagyon röviden kitért a csütörtöki brüsszeli EU-csúcs másik kényes témájára, Görögország pénzügyi megszilárdításának programjára is. Szavaiból az derült ki, hogy egyelőre nyitott kérdés, mikorra valósul meg a program, de jelezte: ha annak megvalósítását valamennyivel meg is kell hosszabbítani, mindenképpen mielőbb teljesíteni kell az előírásait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?