Putyin "kilépett" a minszki csúcsból, Porosenkónak nincsenek jó hírei

A minszki csúcstalálkozó résztvevői csütörtök reggel az orosz elnök kivételével visszatértek a tárgyalóterembe, Petro Porosenko ukrán államfő pedig újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy nem tud jó hírekkel szolgálni, és az orosz fél által támasztott feltételek egy része elfogadhatatlan, de van még remény a megállapodásra.

Hírügynökségek néhány perccel korábban jelentették, hogy a minszki tárgyalások már véget értek, majd az immár háromoldalú, ukrán-német-francia megbeszélések folytatásáról adtak hírt. A dpa hírügynökség szerint a több mint 13 órája zajló egyeztetések hamarosan véget érnek, de a résztvevők már áttörést értek el a szerda este kezdődött, maratoni megbeszéléseken.

Orosz hírügynökségek és nyugati hírügynökségek szerint a normandiai négyek - az orosz, az ukrán és a francia elnök, illetve a német kancellár - tárgyalásaival párhuzamosnak folytak a megbeszélések az úgynevezett kontaktcsoportban is, amelyben Moszkva és Kijev képviselői kívül a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok vezetői is részt vesznek.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség korábban már azt írta, több kérdésben is sikerült megállapodni, például a nehézfegyverzet kivonásáról, egy demilitarizált övezet létrehozásáról és a Donbass régió jövőbeli státuszáról. A beszámoló szerint 80 százalékban sikerült megállapodni, de hogy a fennmaradó 20 százalék mit takar, nem tudni. A Reuters egy dokumentumra hivatkozva azt írta, hogy a felek 48 órán belül megállapodhatnak a kelet-ukrajnai tűzszünetről.

A négy vezető azért találkozott a fehérorosz fővárosban, hogy megpróbálja előmozdítani a kelet-ukrajnai válság rendezését. Minszkben tartózkodik Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki szakadárvezér is, hogy ha a csúcstalálkozón fegyverszüneti megállapodás születik, akkor nyomban alá is tudják írni azt.

https://www.youtube.com/watch?v=ZxrnlfXYo30

Kapcsolódók

Kimaradt?