Románia elvárja, hogy ne etnikai alapon mozgósítsanak Ukrajnában

Románia elvárja Ukrajnától, hogy a katonai mozgósítás negyedik hulláma során kerülje az etnikai alapú hátrányos megkülönböztetést: egyebek mellett erre hívta fel Teofil Bauer, bukaresti ukrán nagykövet figyelmét Bogdan Aurescu román külügyminiszter keddi megbeszélésük alkalmával.

A külügyminiszter elítélte a délkelet-ukrajnai civil lakosság elleni erőszakos cselekményeket és sajnálatát fejezte ki az ukrán válság rendezésére létrehozott összekötő csoport minszki tárgyalásai múlt hét végén nem vezettek eredményre. Aurescu rámutatott: Románia folyamatosan figyelemmel kíséri a mozgósítást és állandó kapcsolatban van csernyivci és odesszai konzulátusával, kijevi nagykövetségével, az ukrajnai románok képviselőivel, valamint az ukrán katonai és civil hatóságokkal.

Mint mondta: Románia elvárja, hogy a törvények betartásával, átlátható és kiszámítható módon, az etnikai és egyéb diszkriminációt kerülve hívják be katonai szolgálatra az embereket.

Az ukrán nagykövet országa köszönetét tolmácsolta Romániának a válság során tanúsított támogatásért. Arról biztosította a román diplomácia vezetőjét, hogy a mozgósításnál nem alkalmaznak etnikai szempontokat és elismerését fejezte ki az ukrajnai román kisebbség azon tagjainak, akik részt vállalnak az ukrán állam és társadalom szeparatizmus elleni küzdelmében.

A mozgósítás negyedik hulláma január 20-én kezdődött Ukrajnában. Ennek keretében mintegy 50 ezer embert terveznek behívni. Az Adevărul szombaton azt írta: az ukrán hatóságok azzal vádolják Romániát, hogy a behívó elől elmenekült ukrajnai románokat bújtatja. A lap Petro Porosenko ukrán elnök egyik tanácsadójának Facebook-bejegyzését idézve azt közölte: az utóbbi hónapban Csernyivci megyéből a hadkötelesek 17 százaléka lépte át az országhatárt és Romániában bujkál. Az Adevărul úgy tudja: a megyében most 2500 férfi kapott behívó parancsot. A román külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve) Ukrajnának 400 ezer román anyanyelvű lakosa van.

Románia már tavaly júliusban is figyelmeztette Kijevet, hogy a katonai mozgósításnál ne alkalmazzon etnikai diszkriminációt. Akkor az ukrajnai Csernyivci megye román többségű településein a lakosok útlezárással tiltakoztak az ellen, hogy a térségben csaknem ötszáz román nemzetiségű ukrán állampolgár kapott behívót.

Kapcsolódók

Kimaradt?