Menekülnek a behívók elől Ukrajnában

Minden 20 és 60 év közötti férfit behívhatnak katonának Ukrajnában. Aki teheti, elbújik vagy elmenekül – írja a Vasárnapi Hírek január 25-ei számában. A helyszíni riportban megszólaltatják a kárpátaljai Szürte község önkormányzati munkatársát, akinek az a feladata, hogy kézbesítse a behívókat.

„Tavaly harminc behívót kézbesítettünk, de egy magyar se vonult be” – mondja Szvetlana, a kárpátaljai Szürte község önkormányzati munkatársa a Vasárnapi Hírek helyszíni riportjában.

Szvetlanának azon a napon, amikor a riport készült, öt behívót kell kivinnie, de ő maga is reméli, hogy senkit nem talál otthon. Ezért először telefonon érdeklődik, így érthető, hogy három helyen már ajtót sem nyitnak neki.

Ivan Vaszilcun ezredes a minap arra panaszkodott, hogy Kárpátalján a katonai behívók közül csupán minden negyedik-ötödiket sikerül kézbesíteni, mivel a hozzátartozók állítása szerint a címzettek külföldön tartózkodnak. Ezért a hadkiegészítő parancsnokság a rendőrség segítségét kérte az „érintettek hollétének kiderítésére”.

Szvetlana szerint három eset van: A besorozandó férfi otthon van, csak nem nyit ajtót, vagy külföldre szökött a mozgósítás elől, vagy kihasznál egy törvény adta kiskaput: ha felvette a kettős állampolgárságot, és van magyar útlevele, akkor elég az ukrán útlevelével hivatalosan elhagynia Ukrajnát (vagyis átmenni a határon), és visszamenni a magyarral. Ezáltal egy időre eltűnik a rendszerből, és úgy élhet odahaza, mintha ott sem lenne.

Aki ellenszegül a mozgósításnak, azt akár öt évre is börtönbe zárhatják, úgyhogy az emberek óvatosak, de szolidárisak is, Szvetlana például sosem viszi a munkahelyre a behívót, mert „lehet, hogy ott megtalálom őket” – idézi a Vasárnapi Hírek.

Kapcsolódók

Kimaradt?