Franciaország nagyon hálás Orbán Viktornak

Franciaország nagyon hálás Orbán Viktornak, hogy részt vett a párizsi terrortámadások utáni egységmeneten és a magyar társadalomnak is az együttérzésükért - mondta a Figyelőnek adott interjújában Roland Galharague budapesti francia nagykövet.

Nem kommentálta Roland Galharague budapesti francia nagykövet azokat a francia híreket, amelyek Orbán Viktort együtt emlegették a török és gaboni kormányfővel olyan politikusként, akiknek a jelenléte ellentmondásos volt a párizsi terrortámadások utáni egységmeneten - derült ki a diplomata interjújából, amely a Figyelőben jelent meg.

A nagykövet ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, Franciaország nagyon hálás a magyar kormánynak, amiért őszintén és gyorsan hangot adott szolidaritásának, hálásak Orbán Viktornak is a vasárnapi demonstráción való részvételéért és a magyar társadalomnak is megköszönte az együttérzést - amelynek a jelei, a gyertyák és a virágok a budapesti követség bejáratánál is láthatók.

Roland Galharague szerint szerint a terrortámadásokhoz vezető tényezőknek szociális és pszichológiai okai is vannak, és annak ellenére, amit a támadók hirdettek, a cselekményeknek semmi közük az iszlámhoz. Azt mondta, az EU-n kívül folytatni kell a terrorizmus elleni harcot és át kell írni a schengeni határ-ellenőrzési kódex szabályait is.

Orbán Viktor nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint a gazdasági bevándorlás sem Magyarországnak, sem pedig Európának nemkívánatos, a diplomata azt mondta, magyar belpolitikai nyilatkozatokat nem akar kommentálni, arról, hogy mi a helyes, a magyar embereknek kell dönteniük. Mindenesetre azt felidézte, hogy sem a szeptember 11-i, sem a londoni metró elleni, sem pedig a párizsi támadás kitervelői nem bevándorlók voltak.

Kapcsolódók

Kimaradt?