Elrendelte a Kuruc.info holokauszttagadó cikkének törlését a bíróság

Az internetes híroldal 2013 júliusában tett közzé egy cikket az Auschwitzban fogva tartott zsidókról. Az írás kétségbe vonja a haláltáborban elkövetett rémtetteket megállapítva: "ilyenek még mutatóban sem történtek" - idézte fel a rádió.

Elrendelte a Kuruc.info holokauszttagadó cikkének törlését a bíróság - hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában szerda este. Az ügyben nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt nyomozás indult, a rendőrségnek azonban nem sikerült megtalálnia sem a szerzőt, sem azt, aki közzétette az írást. A Fővárosi Főügyészség ezután kérte a bíróságot, hogy rendelje el a cikk hozzáférhetetlenné tételét.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Krónikában azt mondta: az ismeretlen szerző, valamint a cikkhez hozzászólók olyan megállapításokat tettek, amelyekkel nagy nyilvánosság előtt a holokauszt tényét tagadták, kétségbe vonták, jelentéktelen színben tüntették fel, és ezzel bűncselekményt valósítottak meg. Az ügyészség ezért indítványozta a cikk és a hozzá fűzött hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét - tette hozzá.

A bíróság első fokon elrendelte a cikk hozzáférhetetlenné tételét. Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője a Kossuth Rádiónak azt mondta: a bíróság egy munkanapot adott az amerikai székhelyű tárhelyszolgáltatónak arra, hogy a cikket tegye végérvényesen elérhetetlenné, illetőleg törölje adatbázisából.

Ilyen még nem volt

Magyar bíróság most először rendelte el internetes tartalom hozzáférhetetlenné tételét. Ha az amerikai tárhelyszolgáltató nem tesz eleget határidőben a végzésnek, a Külügyminisztérium jogsegélykérelemmel fordulhat az Egyesült Államok hatóságaihoz.

Ha sem lesz foganatja, akkor a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szólítja majd fel Magyarország összes internetszolgáltatóját, hogy tegyék elérhetetlenné a holokauszttagadó cikket - hangzott el a Krónikában.

Kapcsolódók

Kimaradt?