Amerikai bíróság kezdeményezte a kuruc.info tulajdonosának letartóztatását

Egy amerikai bíróság kezdeményezte a kuruc.info szélsőséges hírportál domain nevét bejegyző és birtokló Varga Béla letartóztatását, aki állítólag Kanadába menekült a hatóságok elől a The Press Democrat című kaliforniai híroldal cikke szerint.

Az 51 éves amerikai-kanadai kettős állampolgár ellen zaklatás és halálos fenyegetések gyanúja miatt folyik eljárás. Az ügyben eljáró San Franciscó-i bíróság azután kezdeményezte Varga Béla letartóztatását, hogy az két alkalommal sem tett eleget az ügyben a bírósági idézésnek.

A férfit korábban egyszer már őrizetbe vették az ügyben, 250 ezer dolláros óvadék ellen májusban engedték ki, azóta szabadlábon védekezett. A bíróság most új, 300 ezer dolláros óvadékot állapított meg, Varga Bélának már ennyit kellene befizetnie a szabadlábon történő védekezéshez, ha a hatóságok lefognák.

Varga Béla ellen azért indult büntetőeljárás, mert április végén zaklatta a kuruc.info ügyében az Egyesült Államokban pert indító magyarországi Tett és Védelem Alapítvány ügyvédjét. A perrel - amelyben Varga Bélát tanúként idézték be - az alapítvány a hírportál lekapcsolását akarja elérni, illetve azt próbálja kideríteni, kik a kuruc.info hírportál szerzői és szerkesztői. Varga Béla ebben az ügyben sem jelent meg a bíróság előtt.

"Szívességet tettem a barátaimnak"

The Press Democrat azt írta, hogy Varga Béla elhagyta korábbi lakhelyét, a kaliforniai Healdsburgot - háza a cikk szerint üresen áll, egy emeleti tűzesetben június közepén megrongálódott -, és Kanadába ment. Ügyvédje ezt nem kommentálta. A lap megkérdezte Varga Béla egykori szomszédait, akik kedves embernek ismerték meg, és megdöbbentek a történteken.

A Tett és Védelem Alapítvány által indított perben a kuruc.infónak szerverszolgáltatást nyújtó Cloudfare céget is beidézte a San Francisco-i kerületi bíróság. A cég a The Press Democratnak azt mondta, együttműködik a hatóságokkal az ügyben. A Cloudfare képviselője ugyanakkor arról nem volt hajlandó közölni semmit, hogy továbbra is igénybe veheti-e szerverük szolgáltatását a kuruc.info portál.

A cikk idézte a patch.com kaliforniai hírportált, amelynek Varga Béla korábban azt mondta, hogy "magyarországi barátainak tett szívességből" jegyeztette be kuruc.info híroldalt, és bankszámlát is nyitott nekik. "Segítettem nekik 2008-ban, amikor a kormány bezárta őket és nem tudtak bankszámlát nyitni" - mondta Varga Béla, elismerve, hogy a kuruc.info néhány szerzője "vonzalmat érez a nácizmus iránt", de ő értéknek tekinti a szólásszabadságot.

Tagadta, hogy övé a kuruc.info

Varga Béla 2012 szeptemberében az MTI-nek nyilatkozva tagadta, hogy ő lenne a kuruc.info tulajdonosa. A tulajdonos kilétét ugyanakkor nem fedte fel, arra hivatkozva, hogy Magyarországon "üldözik" a weboldalt. Azt viszont elismerte, hogy ő jegyeztette be a honlapot az Egyesült Államokban.

Varga közölte, hogy a kuruc.info hirdetési bevételeit nem az ő bankszámlájára utalják át, hanem a portálnak az ugyancsak az Egyesült Államokban lévő bankszámlájára, amelyet nem ő kezel. Jobbik-szimpatizánsnak vallotta magát és nem tagadta, hogy nézetei közel állnak a kuruc.infóban közöltekkel, de azt állította, semmi köze nincs ahhoz, ami kikerül a portálra. Arra a kérdésre, hogy személy szerint fenyegetett-e meg embereket, nem válaszolt.

2012 júliusában Orbán Viktor kormányfő amerikai kongresszusi képviselőknek írt levelében kért segítséget a hírportál elleni fellépéshez. A miniszterelnök azt írta, "az antiszemitizmus magyarországi központja egy olyan hírportál, amely a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült, s onnan végzi gyalázatos tevékenységét. Ha ez a probléma megoldódna, az antiszemitizmus magyarországi erői jelentősen meggyengülnének. Kérem önöket, hassanak oda, hogy megszűnhessenek Magyarországon az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk. Miután az Egyesült Államok kormánya visszautasította kérésünket, önökhöz fordulok segítségért" - zárult Orbán Viktor 2012-ben írt levele.

Az amerikai bíróságok abban az esetben, ha egy személy nem tesz eleget az idézésnek, azaz nem jelenik meg az ellene indított eljárás tárgyalásán, saját hatáskörben kezdeményezhetik az adott személy elfogatását (bench warrant). Ebben az esetben a rendőrség nem üldözi az adott személyt, viszont ha az valamilyen ügyben megjelenik a rendőrségnél, például meg akarja újítani jogosítványát, akkor elfogják, és rács mögé kerül. Ilyenkor csak a megállapított óvadék ellenében kerülhet szabadlábra, ami jelen esetben 300 ezer dollár.

Kapcsolódók

Kimaradt?