Életfogytiglant kaphatnak az Erdoğan ellen tüntető drukkerek

Államcsínykísérlet vádjával kezdődött büntetőper kedden Isztambulban török futballszurkolók ellen, akik részt vettek a múlt évi kormányellenes tömegtüntetéseken. A 35 drukker életfogytiglani börtönbüntetést kaphat, ha elmarasztalják őket az "erőszakos kormánybuktatás" kísérletének vádjában.

Recep Tayyip Erdoğan elnök, korábbi miniszterelnök a 2013. júniusi tömeges tiltakozásokat a kormány megbuktatására szőtt összeesküvésnek minősítette.

A per kezdetén a bírói testület tagjai részleteket olvastak fel a vádiratból, amely szerint a szurkolók megpróbálták elfoglalni Erdogan ankarai és isztambuli hivatalát, hogy egy "gyenge kormány" képét keltsék, és az "arab tavasz" mintájára kormányváltást idézzenek elő.

A Carsi klub tagjai fontos szerepet vittek a tüntetéseken. Hősökként dicsőítették őket, amikor humoros jelszavakat hangoztattak, gázálarcokat osztogattak, vagy elsősegélyt nyújtottak sérült tüntetőknek. De bírálták is őket, amikor egy nehéz építőipari géppel nekihajtottak Erdogan isztambuli irodájának.

A bíróság épülete előtt több száz futballszurkoló tüntetett a vádlottak mellett, köztük a Besiktas legfőbb ellenlábasainak számító csapatok hívei is.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch emberi jogi szervezet a "büntetőjogi rendszerrel való kirívó visszaélésnek" minősítette a pert.

Kapcsolódók

Kimaradt?